Magyar gazdaság

Könnyebb lehet az adózás, de figyelniük kell a vállalkozásoknak

Az Európai Bizottság új javaslatával ugyan könnyített az adózás szabályain, ugyanakkor az intézkedéssel nem minden vállalkozás jár jól – figyelmeztet Földes Balázs, a Crowe FST szenior menedzsere.

Az Európai Bizottság még október elején mutatta be az (EU) áfaszabályával kapcsolatos reformtervét, amelynek célja egyrészt, hogy javítsa és egyszerűsítse az áfa adminisztrációját a tagállamok és a cégek számára, másrészt, hogy a tagállamok az áfakulcsokat a jelenleginél sokkal szabadabban határozhassák meg.

Az új szabályozás értelmében a jelenlegi áfasávok ugyan megmaradnának, ugyanakkor megjelenne egy 0 százalékos, valamint egy 0-5 százalékos adókulcs. „Jelenleg a tagállamok saját hatáskörben állapíthatják meg a forgalmi általános kulcsát, ami minimum 15 százalék, de bevezethetnek legfeljebb kétféle kedvezményes adókulcsot is (5-15 százalék közöttit) – áll a Crowe FST nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló cég sajtóközleményében.

A közlemény megjegyzi, hogy a tagállamok eddig csak néhány, az EU által meghatározott termékre alkalmazhattak kedvezményes áfamértéket, a jövőben viszont a tagállamok bármilyen tevékenységre alkalmazhatnak kedvezményes kulcsot, kivéve néhány terméktípust (például: dohány, alkohol, fegyverek).

Fotós: Sóki Tamás

”A tagállamok tehát ezután szabadabban és könnyebben vezethetnek be társadalmi szempontból kedvezményezett, illetve kevésbé adóztatott termékköröket„ – értékelte a tervezetet Földes Balázs, a Crowe FST szenior menedzsere. A szakértő ugyanakkor megjegyezte, a tagállamoknak továbbra is korlátot jelent majd, hogy mivel a pénzügyi semlegesség egy általános uniós szabály, nincs lehetőségük önkényesen kijelölni az áfakulcsokat.

A vállalkozások számára is komoly kihívást jelenthet majd, hogy könnyen meg tudják-e majd állapítani, hány százalék áfát kell fizetniük a különféle termékeik eladása után. Ugyanis a nagyobb tagállami szabadság azt is jelenti, hogy az egyes termékekre vonatkozó áfa-besorolás terén nagyobb eltérések lesznek a tagállamok között.

Egy olyan vállalkozás, amely több országba adja el termékeit, különösen nehéz helyzetbe kerülhet, hiszen tagállamonként kell majd figyelnie, hogy az egyes termékeire aktuálisan milyen adókulcs vonatkozik – figyelmeztet Földes Balázs.

Ráadásul a hazai kis – és középvállalkozói szektor szempontjából a változás további lényeges pontja, hogy az eddigieknél jóval több vállalkozás minősülhetne kisvállalkozásnak az áfa tekintetében.

Magyarországon jelenleg az alanyi mentesség árbevételének határa 8 millió forint, ezután az ország döntésétől függően ez akár 25 millió forintra is ugorhat.

Ebből következően a kisvállalkozásokra sokkal több adminisztratív egyszerűsítés is vonatkozik majd. Elképzelhető akár az is, hogy az alanyi mentes áfásnak nem kell majd bejelentkezni az adóhatóságnál, nem kap adószámot, továbbá nem kell számlát sem kiállítania, a nyilvántartásokat mérsékelten kell vezetnie, valamint évente legfeljebb egyszer kell majd egyszerűsített adóbevallást beadnia.

”Bár van lehetőség a visszaélésekre, ezek a részleges egyszerűsítések összességében mégis sokat jelenthetnek a kisebb adózók számára, jelentősen csökkentve az adminisztrációs terheiket„ – hívta fel a figyelmet a Crowe FST szakembere.

adóreform áfakulcs Kedvezményes áfakulcsok EU-s áfaszabály
Kapcsolódó cikkek