Magyar gazdaság

Nőtt a verseny a hazai közbeszerzéseken

Több tényező is azt jelzi, hogy az elmúlt évben növekvő verseny jellemezte a közbeszerzéseket, és csökkent a korrupciós kockázat – mondta Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság (KH) elnöke a társaság elmúlt évét összegző keddi tájékoztatón.

Az elmúlt évben kevesebb, 684 jogorvoslattal foglalkozott a hatóság, miközben 2016-hoz képest megnyolcszorozta a bírságok összegét, ami így meghaladta a 800 millió forintot – egy évvel korábban ez közelíttet az 500 millióhoz. A hatóságnak nem érdeke a bírságok mértékének növelése, a pénz nem is KH kasszáját gyarapítja, az a központi költségvetésbe kerül – emelte ki Rigó. A hatóság 2015 novembere óta már nemcsak az eljárások jogszerűségét, hanem a szerződések teljesítését is vizsgálja. A szervezet 2017-ben több mint száz ilyen ellenőrzést végzett, melyekből a Döntőbizottság által kiszabott bírságok összegének több mint fele származott.

A bírságok összege meghaladta a 800 millió forintot 2017-ben
Fotó: Vémi Zoltán

Tavaly a nyílt eljárások száma az uniós értékhatárt elérő közbeszerzésekben elérte a 73 százalékot, e közben az elmúlt évben 2016-hoz képest mintegy 45 százalékkal, 470 re csökkent a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások száma. Ez pedig azt jelzi, hogy hogy 2017-ben tovább nőtt a verseny és az átláthatóság a közbeszerzési piacon – fogalmazott a Közbeszerzési Hatóság elnöke Mindeközben

2017-re 16 százalékra csökkent az egyajánlatos eljárások száma, mely 2015-ben még 27 százalék volt.

Az elmúlt évben összesen 8811 közbeszerzési eljárást írtak ki Magyarországon, melyek összértéke elérte a 3457 milliárd forintot, ami több mint 70 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Ez az összeg a teljes magyar (bruttó hazai össztermék) mintegy 9,8 százalékát teszi ki. A közbeszerzési piac mérete jelentősen nőtt tehát tavaly és ezzel párhuzamosan fokozódott a verseny is: míg 2016-ban átlagosan hat vállalkozás indult el egy-egy közbeszerzési pályázaton, 2017-re ez a szám nyolcra nőtt.

Tehát egyre több vállalkozás gondolja úgy, hogy érdemes elindulni a közbeszerzési pályázatokon, a növekvő verseny ugyanis a visszaélések kockázatának mérséklődését hozza magával

– fogalmazott az elnök.

A 2015-ben elfogadott új közbeszerzési törvény rendelkezéseinek köszönhetően az elmúlt évben rekordot döntött a magyar kis- és középvállalkozások által elnyert közbeszerzések összértéke, mely a 2016-os mintegy 826 milliárdról, 2017-ben közel 1460 milliárd forintra emelkedett. Darabszámot tekintve pedig az összes eljárás 82 százalékát nyerték el hazai kis- és középvállalkozások. Az elnök várakozásai szerint a tendencia 2018-ban is folytatódni fog.

A versennyel párhuzamosan pedig az Európai Bizottság belső piaci eredménytáblája szerint a transzparencia, a közbeszerzések átláthatósága is nőtt, ami 2016-ban elérte a száz százalékot.

Idén a hatóság az átláthatóság és a tiszta verseny biztosítása mellett a fenntarthatóságra is kiemelt figyelmet fordít, meghirdeti „A fenntartható közbeszerzések éve” programot – mondta Rigó Csaba Balázs.

A környezetvédelmi szempontokat figyelembe vevő eljárások mind értékben, mind darabszámban növekednek: 2017-ben 831 ilyen eljárás indult, több mint 100 milliárd forint értékben.

Közbeszerzési Hatóság közbeszerzés Rigó Csaba Balázs
Kapcsolódó cikkek