Magyar gazdaság

Phenjan ki akar törni a csapdából

Rendkívül pozitívnak tartja a lapunknak nyilatkozó Csoma Mózes Korea-kutató, hogy Észak- és Dél-Korea megállapodott a téli olimpián való részvételről. Úgy véli, hogy a lépés enyhítheti a feszültséget a félszigeten, de radikális változást aligha hoz.

Észak-Korea sportolókat, magas rangú tisztségviselőket és szurkolókat küld a februárban a dél-koreai Pjongcsangban megrendezendő téli olimpiára – erről állapodott meg a két ország a több mint két éve először tartott keddi tárgyalásokon. Csoma Mózes Korea-kutató lapunknak azt mondta, a döntésnek elsősorban szimbolikus jelentősége van. A szakértő emlékeztetett arra, hogy tavaly Észak-Korea a nukleáris és rakétakísérletekkel olyan helyzetbe kormányozta magát, amelyből maga is tudja, hogy ki kell törnie – erre nagyszerű lehetőséget biztosít az olimpiai részvétel. Phenjan kihasználhatja, hogy tavaly május óta balközép irányultságú kormányzat van Dél-Koreában, amelyik hagyományosan pragmatikusabban kezeli az Északkal kapcsolatos problémákat.

Az észak-koreai delegáció vezetője hosszú idő után először átlépi a dél-koreai határt
Forrás: AFP

A szakértő szerint Észak-Korea valószínűleg azt reméli, hogy a feszültség enyhülésével léphet az Egyesült Államok felé is. Az elmúlt húsz évben Dél-Korea többször is hatékonyan közvetített Phenjan és Washington között, gyakran „súgott” az Egyesült Államoknak, és erre most is alkalom kínálkozik. A háborús retorika enyhítése létfontosságú Szöul számára, hangsúlyozta a szakértő, hiszen Dél-Korea a feszültség első számú áldozata, egy esetleges katonai konfliktus leginkább a félsziget déli részét fenyegeti. A két országrész közeledésével a helyzet irányítása átkerült Dél-Koreához, ami azért kimondottan pozitív fejlemény, mert Szöul valóban felelősségteljesen tudja kezelni azt.

Hosszú távon azonban nagy változást nem lehet várni a keddi döntéstől, hangsúlyozta Csoma Mózes. Észak-Korea nem fogja sem feladni, sem nemzetközi ellenőrzés alá helyezni nukleáris fegyvereit. Hosszabb távon legfeljebb annyit lehet elérni, hogy befagyasztja fejlesztési programját és a rakétakísérleteket, ha az Egyesült Államok és Dél-Korea viszonzásképpen lemond a közös hadgyakorlatokról.

A kérdésre, hogy Donald Trump amerikai elnök hajlandó lesz-e engedményekre, a szakértő emlékeztetett, hogy az Egyesült Államok Korea-politikájában igen jelentős kilengéseket tapasztalhattunk az elmúlt egy évben, ami azt bizonyítja, hogy semmi sincs kőbe vésve. Mindenesetre az amerikai külpolitika következetlensége miatt is tartja a szakértő kimondottan pozitívnak, hogy Washington mintha háttérbe került volna a keddi találkozó nyomán, amelyen arról is megállapodtak, hogy újra megnyitják a két ország között a katonai forródrótot is. Emellett Dél-Korea fontolóra veszi, hogy az olimpia idejére enyhítsen az Észak elleni szankciókon.

Az idei év ráadásul a téli olimpia nélkül is nagyon fontos lesz a Koreai-félszigeten, mert augusztusban Dél-Korea, szeptemberben pedig Észak-Korea ünnepli az államalapítás 70. évfordulóját, és mindkét félnek az az érdeke, hogy ezt csendesen, nyugodtan tehessék – mondta a szakértő.

Észak-Korea Phjongcshang 2018 Dél-Korea
Kapcsolódó cikkek