Közélet

Az USA behúzna egyet Észak-Koreának

Lapértesülések szerint Washington azt fontolgatja, hogy célzott csapásokat mér észak-koreai célpontokra, és abban bízik, hogy emiatt nem robban ki háború a Koreai-félszigeten.

Washington azt fontolgatja, hogy célzott csapásokat mér észak-koreai célpontokra, és abban bízik, hogy emiatt nem robban ki háború a Koreai-félszigeten – jelentette a The Wall Street Journal című amerikai napilapra hivatkozva kedden az Axios című hírportál.

A lap úgy tudja, hogy a bennfentesek „vérző orr” stratégiának nevezik az elképzelést, mert terveik szerint ennek úgy kellene hatnia, mintha „behúznának” egyet Észak-Koreának.

Donald Trump amerikai elnök (k) és Kim Jong Un észak-koreai vezető (j) képe egy dél-koreai televíziócsatornán
Forrás: AFP/Jung Yeon-Je

Ennek lényege az, hogy egy kísérleti atomrobbantásra vagy rakétakísérletre célzott csapással kellene reagálni annak érdekében, hogy Phenjannak eleredjen az orra vére, és felfogja végre, hogy milyen drágán megfizethet a viselkedéséért – írja a The Wall Street Journal.

Az Axios szerint viszont nagy a kockázata annak, hogy támadás esetén Phenjan teljes erejével vág majd vissza.

Ráadásul mindez akkor kerül napirendre, mikor a két Korea két év után végre újra hajlandó volt szóba állni egymással, és a februári téli olimpiával kapcsolatban meg is állapodtak arról, hogy Phenjan delegációt küld a megmérettetésre, amit az Axios az enyhülés jeleként értékel.

nukleáris fegyverek USA Észak-Korea
Kapcsolódó cikkek