Magyar gazdaság

Számos adat érkezik jövő héten a magyar gazdaságról

A kereskedelmi szálláshelyek és az építőipar tavaly novemberi teljesítményéről, valamint a keresetek tavaly novemberi alakulásáról is érkeznek adatok jövő héten.

Több makrogazdasági adat is megjelenik a jövő héten, így a kereskedelmi szálláshelyek és az építőipar tavaly novemberi teljesítményéről, valamint a keresetek tavaly novemberi alakulásáról.

Hétfőn közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a mezőgazdasági termelői árak alakulásának és az építőipar tavaly novemberi teljesítményét.

Az építőipari termelés tavaly októberben 38,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi alacsony bázist a szeptemberi 23,8 százalékos emelkedés után. Az épületek építésének volumene 27,3, az egyéb építményeké 51,7 százalékkal nőtt. Az előző hónaphoz mérten 6,0 százalékkal emelkedett szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelés.

Fotós: Móricz-Sabján Simon

Az év első tíz hónapjában 28,4 százalékkal nőtt az építőipar kibocsátása a múlt év azonos időszakához hasonlítva. Az épületek építésében az ipari épületek mellett a lakóépületek, iroda és oktatási épületek építése is szerepet játszott, az egyéb építményeknél pedig a gyorsforgalmi utak építése, valamint vasútfelújítási munkák táplálták a növekedést.

Kedden a kereskedelmi szálláshelyek tavaly novemberi forgalmát teszi közzé a KSH.

Tavaly októberben a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,5, a belföldi vendégeké 10,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a teljes forgalom együttesen 5,6 százalékkal nőtt. A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron számolt összes bruttó árbevétele 9,5 százalékkal 41 milliárd forintra emelkedett. Az első tíz hónapban a kereskedelmi szálláshelyek 6,7 százalékkal több, 25,7 millió vendégéjszakát regisztráltak.

Pénteken közli a KSH a keresetek tavaly novemberi alakulásának statisztikáját.

Tavaly októberben a bruttó átlagkereset 295 800 forint volt, 12,8 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 196 700 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 204 600 forintra becsülhető. A tavaly októberi 2,2 százalékos inflációval számolva a reálbérek éves emelkedése októberben 10,4 százalékos volt. Az év első 10 hónapjában a bruttó és a nettó átlagkeresetek szintén 12,8 százalékkal nőttek, ami a 2,4 százalékos inflációval számolva 10,1 százalékos reálbér-emelkedésnek felel meg.

termelői árak KSH makrogazdasági adatok szálláshelyek építőipar
Kapcsolódó cikkek