Magyar gazdaság

Egyetértenek a V4-ek agrártámogatási kérdésekben

Az agrárpénzeket a jövőben is gazdák kapják meg, hogy azokat ne más uniós célok finanszírozására fordítsák – mondta Czerván György, agrárgazdaságért felelős államtitkár a visegrádi négyes tagországok mezőgazdasági parlamenti bizottságainak ülése után.

Czerván György, agrárgazdaságért felelős államtitkár kiemelte: minden tagállam fontosnak tartja az erős, kétpilléres (agrár- és vidékfejlesztési) rendszer megtartását. Az egyes pillérben jelennek meg továbbra is a közvetlen, például a területalapú támogatások és a piaci támogatások, a kettes pillérben pedig a vidékfejlesztési, társfinanszírozott programok támogatására szánt összegek.

Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár
Forrás: MTI

A mezőgazdasági bizottsági ülésen minden tagállam részéről aggodalmat váltott ki az a kérdés, vajon egyszerűsödik-e a támogatási rendszer – mondta Czerván György. Szerinte minden tagország azt szeretné, ha az adminisztrációs terhek csökkennének, de az Európai Bizottság jelenlegi javaslatában olyan változások körvonalazódnak, amelyek nem ebbe az irányba mutatnak.

A másik közös probléma a termeléshez kötött támogatások kérdése, ez a bizottsági közleményben ugyanis nem szerepel. Magyarország számára ez különösen fontos, hiszen az unió által engedélyezett legnagyobb mértékben használja ki az ország ezt a lehetőséget, évi mintegy 61 milliárd forint értékben.

Czerván György végül elmondta azt is, áprilisban döntenek az állam- és kormányfők az 2020 utáni költségvetéséről, ezután derül ki, hogy mekkora is lesz az agrárbüdzsé.

A spanyolok és a portugálok is is hasonló állásponton vannak

Szerdától péntekig Spanyolországban, illetve Portugáliában folytatott tárgyalásokat a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára, Takács Szabolcs az európai uniós ügyekben felelős kormányzati képviselőkkel és a napirenden lévő legaktuálisabb uniós ügyeket vitatták meg.

A V4-ekhez hasonlóan a portugálok és a spanyolok is úgy gondolkodnak, hogy az európai hozzáadott értéket már eddig is bizonyító uniós közös politikák, mint például a kohéziós, vagy a közös agrárpolitika ne szenvedjen károkat a Brexit kapcsán. Fontos, hogy ennek a két politikának az uniós alapszerződésben rögzített céljai továbbra is érvényesek legyenek – hangsúlyozta Takács Szabolcs.

 

Czerván György agrártámogatások V4 agrárpolitika
Kapcsolódó cikkek