Magyar gazdaság

Idén esedékes hazánk újabb felminősítése a közgazdász szerint

A felminősítésre az szolgáltathat alapot, hogy a magyar gazdaság külső és belső egyensúlya is jelentősen javult mára – mondta Pesuth Tamás, a Corvinus Egyetem külügyi igazgatója az M1 aktuális csatornán kedden. 

Esedékes Magyarország hitelminősítésének további javítása az idén, az időpont azonban egyelőre még kérdéses – mondta Pesuth Tamás, a Corvinus Egyetem külügyi igazgatója az M1 aktuális csatornán kedden.

Kiemelte, hogy a hitelminősítők erre az évre hat felülvizsgálatot ütemeztek be Magyarországra vonatkozóan, amelyek közül kettő a választások előtti időszakra esik.

A szakértő véleménye szerint a felminősítésre az szolgáltathat alapot, hogy a magyar gazdaság külső és belső egyensúlya is jelentősen javult mára. Indok lehet továbbá az is, hogy a javulások ellenére Magyarország hitelminősítése továbbra is rosszabb a többi visegrádi ország besorolásánál.

Forrás: VG

A hitelminősítők az elbíráláskor számos tényezőt vesznek figyelembe, köztük a meghirdetett reformok iránti elkötelezettséget és a fiskális fegyelmet – mondta Pesuth Tamás. Hozzátette azonban azt is, hogy sok múlik a régiós folyamatokon és a nemzetközi gazdasági hatásokon is, de például az európai uniós gazdaságpolitikával való összhang is számít.

Pesuth Tamás arra is kitért, hogy a nagy intézetek rendre azt hangoztatják, Magyarországnak további teendői vannak bizonyos minőségi kérdésekben, például a stratégiai-szerkezeti átalakítások terén.

belső egyensúly hitelminősítés közgazdász felminősítés külső egyensúly Pesuth Tamás
Kapcsolódó cikkek