Magyar gazdaság

Jót tett az építőipar a magyar gazdaságnak

Magyarország GDP-je tavaly a negyedik negyedévben 4,4 százalékkal nőtt a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. A K&H vezető makrogazdasági elemzője szerint a növekedés meghaladta a várakozásokat. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint eredményes a gazdaságpolitika.

Masszív, 4,4 százalékos GDP-növekedést ért el a magyar gazdaság 2017 utolsó negyedévében, szezonálisan igazítottan pedig a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) előzetes becslésével megegyező, 4,8 százalékos lett a bővülés. A teljes éves növekedés 4 százalékos volt, szezonálisan, naptárhatással igazítva pedig 4,2 százalékkal bővült a magyar gazdaság – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből. A hivatal szerint a IV. negyedéves fejlődést elsősorban a piaci szolgáltatások és az építőipar támasztotta alá.

A IV. negyedéves fejlődést elsősorban a piaci szolgáltatások és az építőipar támasztotta alá
Fotó: Móricz-Sabján Simon

Jobban alakult a a várakozásoknál, gyorsulásra számítottunk, azonban a növekedés még így is meghaladta a várakozásokat – értékelte az adatokat a Világgazdaság kérésére Németh Dávid, a K&H vezető makrogazdasági elemzője. A kiugró adatot a bázishatás is alátámasztotta, és a kiskereskedelem a szolgáltatásokat is megdobhatta, emellett pedig az építőipar is szép számokat produkált.

A beruházások is jól alakulhattak, sok EU-forrást előlegezett meg a költségvetés, az ebből végzett fejlesztések beindulása húzhatta a fejlesztéseket. Emellett a hiteldinamika is kedvező volt, amely szintén a beruházásokat húzhatta felfelé. Németh Dávid kiemelte: az ipar viszont nem volt kiugró, igaz, a hozzáadott érték növekedése szintén jót tehetett a GDP-nek. A nettó lehetett a legjelentősebb negatív tényező a gazdasági növekedésben.

Infogram

Az elemző prognózisa szerint az év második felében a nyugati uniós országok dinamikája zsugorodhat, ami a magyar fejlődést is visszafoghatja. Emellett kérdéses, hogy a választások után milyen változások várhatók a költségvetésben. Németh Dávid szerint ugyanis érdemes lehet a deficit csökkentésére koncentrálni vagy többet költeni az oktatásra és az egészségügyi kiadásokra. Ezek kedvező hatásai viszont hosszútávon jelentkezhetnek. Az elemző 3,8 százalékos GDP-növekedést vár 2018-ban, de a gazdasági folyamatok tükrében ezt hamarosan felülvizsgálhatja.

Varga Mihály: eredményes a gazdaságpolitika

A stabil és gyors azt mutatja, hogy eredményes a béremelésre és adócsökkentésre épülő gazdaságpolitika, így a magyar emberek életszínvonala érdemben javulni tudott

hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a KSH tavalyi évre vonatkozó előzetes GDP-növekedési adatai alapján.

Forrás: KSH

A növekedési adatokat értékelve a tárcavezető kiemelte, hogy 2017-ben hárommal kevesebb munkanap volt, mint 2016-ban, ráadásul ebből kettő az utolsó negyedévben esett ki. Az ezeket a hatásokat figyelembe vevő, uniós összehasonlítások alapjául is szolgáló növekedési adatok még kedvezőbb képet mutatnak.

Eszerint tavaly 4,2 százalékkal, az utolsó negyedévben 4,8 százalékkal növekedett a GDP.

Időben visszatekintve is kiemelkedő teljesítmény ez, amit jól jelez, hogy a KSH 2005 óta, azaz 12 éve nem mért ennél nagyobb mértékű bővülést – hívta fel a figyelmet Varga Mihály a NGM közleménye szerint.

Az elemzői várakozásokat meghaladóan nőtt a GDP tavaly a negyedik negyedévben

  • A CIB elemzése szerint az idén is erőteljes, de a tavalyinál valamivel lassabb, 3,5-3,7 százalékos ütemű GDP-növekedés valószínűsíthető – közölte Jobbágy Sándor, a bank elemzője.
  • Nyeste Orsolya, az Erste Bank szenior makrogazdasági elemzője is úgy vélte, hogy a lendület az idén is kitarthat: a GDP 3,5 százalék körül bővülhet, de megjegyezte, hogy a növekedés ennél nagyobb is lehet.
  • Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint ugyanakkor a növekedés akár jóval meg is haladhatja az optimistának tekintett 4,5 százalékos előrejelzésüket, jövőre pedig 3,6 százalékot várnak.
  • Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője 2018-ra 3,5, 2019-re pedig 3,3 százalékos GDP-növekedést vár, de ez felfelé is módosulhat az év folyamán.
  • GDP növekedés elemzők Varga Mihály gazdaság
    Kapcsolódó cikkek