Magyar gazdaság

Megint elűzték a kormányzati leállás rémét Amerikában

Az USA képviselőháza megszavazta helyi idő szerint pénteken kora reggel a kormányhivatalok működésének finanszírozásáról szóló kétpárti költségvetési megállapodást. Donald Trump elnök várhatóan rövid időn belül aláírja a törvényt.

Az amerikai szenátus után a képviselőház is megszavazta helyi idő szerint pénteken kora reggel a kormányhivatalok működésének finanszírozásáról szóló kétpárti költségvetési megállapodást, benne egy hathetes áthidaló finanszírozási törvénnyel és a kiadási felső határ két évre szóló megnövelésével. Donald Trump elnök várhatóan rövid időn belül aláírja a törvényt.

Donald Trump hamarosan aláírhatja a kormányhivatalok működésének finanszírozásáról szóló kétpárti költségvetési megállapodást
Forrás: AFP PHOTO / POOL / Win McNamee

A szenátus a csütörtök éjféli határidőig nem, de péntek hajnalban megszavazta a megállapodást, és ha az elnök gyorsan aláírja, akkor szinte észrevehetetlen lesz a rövid ideig tartó leállás a kormányhivatalok finanszírozásában.

A képviselőház 240-186 arányban szavazta meg a tervezetet.

A kongresszus döntését megelőzően a kétpárti költségvetési megállapodást és a kormányhivatalok működését finanszírozó törvénytervezetet péntek hajnalban az amerikai szenátus már nagy többséggel, 71:28 arányban elfogadta.

Csütörtökön éjjel a Kentucky állambeli, republikánus párti Rand Paul szenátor még megakadályozta a megállapodás elfogadását, mert pénzszórónak minősítette azt, pedig a szenátus republikánus és demokrata párti frakcióvezetői szerdán kompromisszumra jutottak a törvénytervezet elfogadásáról.

A Fehér Ház költségvetési hivatala csütörtökön már a várható leállásra készítette fel a nem alapvető fontosságú munkát végző kormányhivatalokat.

amerikai költségvetés kormányhivatalok működése amerikai kongresszus Rand Paul amerikai szenátus
Kapcsolódó cikkek