Magyar gazdaság

Két tucat ipari park kapott támogatást

A program során 2022-ig az összes megyeszékhelyet be kell kapcsolni a gyorsforgalmi úthálózatba.

A Modern városok programban eddig több mint 760 milliárd forintot fizettek ki; hazai forrásból 480,4 milliárdot, uniós pénzből pedig 280,6 milliárd forintot kaptak a városok. A 250 projektből 155 már elkezdődött – válaszolt a Világgazdaság kérdésére a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter, Kósa Lajos sajtóosztálya. A fejlesztések összértéke 3500 milliárd forint. Ebből 700 milliárd minősül uniós, 500 milliárd pedig vegyes, azaz EU-s és hazai forrásnak. A programot kétharmad részben a magyar állam finanszírozza.

Országosan húsz projekt szól nagy léptékű úthálózat-fejlesztésről
Fotó: NFI.hu

Magyarországon 23 megyei jogú város van. Ezekben él az ország lakosságának több mint az ötöde, 2,3 millió ember, dolgozik a 4,2 millió munkavállalóból 1,2 millió, illetve tanul a hallgatók 48 százaléka. A magyar 40 százalékát a megyei jogú városok és agglomerációik adják.

Orbán Viktor miniszterelnök 2015 márciusában, Sopronban hirdette meg a Modern városok programot, és már mind a 23 megyei jogú várossal kötött fejlesztési megállapodást a kormány. A többi projekt olyan városoké, amelyekkel a kabinet 2017-ben szerződött, szintén azzal a céllal, hogy a program fejlesztéseinek döntő része 2022-ig megvalósuljon. Addigra az összes megyeszékhelyet be kell kapcsolni a gyorsforgalmi úthálózatba. Országosan húsz projekt szól nagy léptékű úthálózat-fejlesztésről, ezek már vagy épülnek, vagy tart az előkészítésük. A kiépülő úthálózat 50 kilométeres vonzáskörzetében segíti a gazdaság fejlődését és a munkaerő mobilitását.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja.

ipari parkok Modern városok program fejlesztés
Kapcsolódó cikkek