Magyar gazdaság

Növelné a pénzügyi versenyképességet az EU

Az Európai Bizottság csütörtökön cselekvési tervet mutatott be a pénzügyi szolgáltatások területén megjelenő technológiaalapú innovációk kiaknázását elősegítő intézkedésekről a versenyképesebb európai pénzügyi piac megvalósítása érdekében.

Az intézkedések célja, hogy Európa a pénzügyi technológiák globális központjává váljon, valamint, hogy az európai vállalkozások és befektetők a lehető legnagyobb mértékben kihasználhassák azokat az előnyöket, amelyeket az egységes piac kínál ezen a területen – tájékoztatott Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke, euróért és szociális párbeszédért felelős biztos.

Valdis Dombrovskis (b) és Jyrki Katainen (j) uniós biztosok az Európai Bizottság cselekvési tervének ismertetésekor
Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Jyrki Katainen munkahelyteremtésért, növekedésért, beruházásokért és versenyképességért felelős uniós biztos a terv részleteit ismertetve elmondta, első jelentős intézkedésként a bizottság új szabályokat terjesztett elő a közösségi finanszírozást – az úgynevezett crowdfundingot – biztosító platformok belső piaci növekedésének elősegítésére.

A cselekvési tervvel a bizottság lehetővé kívánja tenni a pénzügyi szféra számára a gyorsan fejlődő új technológiák, például a blokkláncok, a mesterséges intelligencia és a felhőszolgáltatások alkalmazását.

A terv másik célkitűzése a piacok biztonságának növelése és a piaci hozzáférés megkönnyítése az új szereplők számára. A bizottság emellett úgynevezett páneurópai címkét javasol bevezetni a közösségi finanszírozási platformok számára. Ennek segítségével az a platform, amelyet az egyik tagállamban már engedélyeztek, az összes többi tagállamban is működhet majd.

„Az új technológiák, azáltal, hogy gyökeresen megváltoztatják a pénzügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés módját, átformálják a pénzügyi iparágat. A finanszírozás alternatív forrásai, például a közösségi finanszírozás vagy a személyközi hitelezés, közvetlen kapcsolatot hoznak létre a megtakarítások és a beruházások között, és hozzáférhetőbbé teszik a piacot az innovatív vállalkozók, az induló vállalkozások és a kisvállalkozások számára. Ez a tőkepiaci unió egyik alapvető célja” – fogalmazott az uniós biztos.

Fintech Európai Bizottság versenyképesség mesterséges intelligencia blokklánc cselekvési terv
Kapcsolódó cikkek