Magyar gazdaság

A növekvő gazdasági aktivitás csökkentette az államadósságot

Jelentősen javultak a munka­erő­piaci mutatók Magyarországon. Tíz év alatt a foglalkoztatottak száma 10,7 százalékkal nőtt, a munkanélkülieké 26,3 százalékkal csökkent.

Jelentősen javultak a munka­erő­piaci mutatók Magyarországon. Tíz év alatt a foglalkoztatottak száma 10,7 százalékkal nőtt, a munkanélkülieké 26,3 százalékkal csökkent, a gazdaságilag aktívak száma pedig csaknem 350 ezer fővel gyarapodott a 15–74 éves korú népesség körében – derül ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elemzéséből, amelyet az aktivitási ráta, a foglalkoztatottság és 2006–2016 közötti alakulásáról készített. Az ÁSZ elemzése hangsúlyozza:

a gazdasági aktivitás növekedése közvetett módon hozzájárult a GDP-arányos bruttó államadósság csökkentéséhez is.

Miközben Magyarország 15–74 éves korú népessége a 2006-os 7,72 millió főről 2016-ra mintegy 7,5 millió főre apadt, 15,8 százalékkal lett kevesebb a gazdaságilag inaktívak – nyugdíjasok, szociális ellátásban részesülők, valamint eltartottak – száma. Az ÁSZ – KSH-adatokon alapuló – elemzése utal arra, hogy a foglalkoztatás 2011-től indult növekedésnek, dinamikája 2014-től meghaladta a gazdasági aktivitás növekedését, azaz egyidejűleg a munkanélküliség is számottevően mérséklődött.

Fotó: MTI / Soós Lajos

Az aktivitási ráta növekedett mind a férfiak, mind a nők esetében, minden egyes korcsoportban és régióban is. A 15–74 éves népességen belül a férfiak gazdasági aktivitása hozzávetőleg 15 százalékponttal meghaladta a nőkét. A férfiaknál a növekedés a 60–64 éves korcsoport esetében volt a legnagyobb (28 százalékpont), a nőknél pedig az 50–59 évesek között (23,4 százalékpont).

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

Felülmúlja a magyar foglalkoztatottsági arány az uniós átlagot

Többen voltak jelen tavaly a munkaerőpiacon foglalkoztatottként és kevesebben munkanélküliként, összességében a gazdaságilag aktívak száma és aránya gyarapodott, ezzel párhuzamosan az inaktívaké tovább csökkent.

 

ÁSZ foglalkoztatottság munkaerőpiac statisztika
Kapcsolódó cikkek