Magyar gazdaság

Nem csökkent a bérszakadék az Európai Unióban

Továbbra is jelentős a legmagasabb és a legalacsonyabb jövedelemkülönbséggel bíró országok közti különbség – derült ki az Eurostat felméréséből. Magyarország e tekintetben az uniós tagországok középmezőnyében helyezkedik el.

Komoly különbségek voltak a jövedelemeloszlás terén 2016-ban, az uniós tagországok népességének legmagasabb jövedelemmel rendelkező 20 százaléka (azaz a legjobban keresők) csaknem 5,2-szer kerestek többet, mint a legalacsonyabb jövedelemmel rendelkezők (a népesség szintén 20 százaléka) – derült ki az statisztikai hivatala, az Eurostat felméréséből. Egy évvel korábban szintén 5,2-szeres volt a különbség, míg 2010-ben ugyanez 4,9 volt.

Az Eurostat szerint a legmagasabb különbség bevétel tekintetében Bulgáriában (8,2 pont), Litvániában (7,1 pont), Romániában (2017-ben 7 pont), valamint Spanyolországban és Görögországban (6,3 pont) volt. Ezzel szemben a legkisebb eltérést Csehország (3,5 pont), Szlovénia, Szlovákia és Finnország (3,6 pont) tudta produkálni.

Jövedelemkülönbségi ráta 2016-ban – a felső és az alsó jövedelmi ötöd aránya
Forrás: Eurostat

Magyarország jövedelemkülönbség tekintetében a középmezőny vége felé helyezkedett el 4,3 ponttal, amivel holtversenybe került Franciaországgal.

Az Eurostat kitért rá, 2008-hoz viszonyítva Lettországban tapasztalták a legnagyobb arányú javulást a jövedelemkülönbségek tekintetében: amíg tíz éve ez az arány elérte a 7,3 pontot, addig 2016-ban ez a mutató 6,3 pontra csökkent. Lettország után a második legjobb eredményt az Egyesült Királyság érte el (0,5 pontos javulás), míg utánuk Belgium és Lengyelország következik 0,3 pontos javulással.

Az Eurostat felmérése szerint volt olyan ország is, ahol nemhogy javult, inkább nőtt a jövedelemkülönbségek aránya. Ilyen nemzet volt Bulgária, ahol 2008-ban még 6,5 pontos volt a különbség, 2016-ra azonban 8,2-re nőtt a mutató. Vagy éppen Olaszország, ahol 1,1 pontot duzzadt a különbség nyolc év alatt. Végül a harmadik legnagyobb különbségnövekedést Spanyolország és Litvánia érte el, ahol 1 pontot nőtt a különbség.

Nem panaszkodunk

Az európaiak többsége általában véve elégedett az Európai Unióban biztosított életkörülményekkel, ugyanakkor sokan aggodalmukat fejezik ki az igazságszolgáltatás, a politikai döntések és a jövedelmi egyenlőtlenség miatt. A magyar válaszadók 71 százaléka vélekedett úgy, hogy elégedett életével – derült ki az Európai Bizottság hétfőn közzétett közvélemény-kutatásából.

 

 

különbség jövedelem EU statisztika
Kapcsolódó cikkek