Magyar gazdaság

Csaknem 79 ezer munkahely betöltetlen

Április végén 257,9 ezer munkanélküli szerepelt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) regiszterében, ami közel 50 ezer fős csökkenés az előző év azonos időszakához képest. Így 2017 áprilisához viszonyítva az álláskeresők száma 15,4 százalékkal mérséklődött.

A regisztrált munkanélküliek 44,1 százaléka végzett általános, 50,3 százaléka középiskolát, 5,6 százalékuknak pedig felsőfokú végzettsége van. Áprilisban 140,1 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, ám a 45,7 százalék nem kapott semmilyen támogatást.

A nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 5,6 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 3,8 százalék.

A legalacsonyabb mutatókkal továbbra is Győr-Moson-Sopron megye (1,3, illetve 1,0 százalék) dicsekedhet, kedvező a helyzet Budapesten, Komárom-Esztergom és Pest megyében is.

Az álláskeresők 24 százaléka 55 év feletti, 15 százaléka 25 év alatti. Az összes álláskereső csaknem 10 százaléka pályakezdő, a legtöbben közülük Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében élnek, de számottevő az arányuk Hajdú-Bihar és Baranya megyében is. A regisztrált pályakezdő munkanélküliek több mint 50 százalékának legfeljebb általános iskolai végzettsége van.

Fotó: Kallus György

A tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők száma idén áprilisban 10 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban.

A 73,9 ezer tartós állás nélküli az összes munkanélküli 27,9 százaléka. Mintegy 40 ezer álláskereső kérte nyilvántartásba vételét az illetékes járási/kerületi hivatalnál áprilisban, ebből az első alkalommal regisztrálók aránya 9 százalékot tett ki. Az új belépők száma az előző év azonos időszakához képest 5,6 százalékkal csökkent.

Az NFSZ adatai szerint a cégek összesen 39,5 ezer üres munkahelyet jelentettek be áprilisban, ezek 52,6 százalékához igényeltek támogatást. Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és a fővárosban jelentették be az üres állások csaknem 30 százalékát. Áprilisban 142,2 ezer álláshely állt rendelkezésre, amelyek közül a hónap végén 78,6 ezer maradt betöltetlen.

Az újonnan bejelentett támogatott munkahelyek száma 20,8 ezer volt, ennek csaknem 60 százaléka a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódott. A legnagyobb támogatott munkaerőigény-kínálattal Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bor­sod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megye rendelkezett.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) álláskereső munkanélküli
Kapcsolódó cikkek