Magyar gazdaság

Kiadásnövelő és bevételcsökkentő intézkedéseket hozhat az új olasz kormány

Bár Olaszországban az államfő még nem bólintott rá a Liga és az 5 Csillag közös miniszterelnök jelöltjének kinevezésére, a két párt közös programja jelentős kockázatokat hozott a felszínre, mert egyszerre tartalmaz kiadásnövelő és bevételcsökkentő intézkedéseket. Csakhogy Olaszországban 2012 óta az alkotmány előírja a kiegyensúlyozott költségvetést, ezért még sok a bizonytalanság a program körül – vélik az Amundi elemzői.

Felfokozott érdeklődéssel várják a piacok az olasz államfő, Sergio Mattarella döntését, hogy kinevezi-e a Liga és az 5 Csillag közös miniszterelnök jelöltjét. A tét a két párt közös programjának megvalósítása, amely egyszerre tartalmaz jelentős kiadás növelést és bevétel csökkentő intézkedéseket, amelyek

együttes hatása az olasz költségvetésre 100 és 125 milliárd euró közötti egyenleg romlást jelenthet a piacok szerint.

„Csakhogy Olaszországban 2012 óta az alkotmány előírja az egyensúlyi költségvetést, amelynek betartása részben az államfő feladata is, aki éppen ezért elvben meg is tagadhatja a két párt jelöltjének kinevezését. De ha ez meg is történik, a kiegyensúlyozott költségvetés fölött még az Állami Számvevőszék is őrködik, vagyis a program megvalósítása még korántsem egyértelmű, ezért a bizonytalanság jó időre borítékolható” – figyelmeztetnek a bizonytalanságokra az Amundi vezető közgazdászai, Annalisa Usardi és Isabelle Vic-Philippe.

Fotó: AFP/Giuseppe Ciccia/NurPhoto

Az olasz államadósságok hozama mindezek ellenére április óta 60 bázisponttal emelkedett, és a bizonytalanság miatt most még ez sem elegendő ahhoz, hogy hosszú távon gondolkodó befektetők olasz kötvényekbe fektessenek. A két párt megállapodása azért is hat negatívan a befektetésekre, mert megváltoztathatja az ország és legfőbb partnereinek viszonyát. A jobboldali, illetve baloldali populista pártok együttműködésének eredményeként a program EU ellenes felhangokat kapott, kilátásba helyezi a közös menekült politika felrúgását, az Oroszországgal szemben hozott szankciók egyoldalú enyhítését, és általában egy bezárkózóbb gazdaság képét.

Az olasz gazdaság méretéből fakadóan mindez fertőző hatásokkal is járhat más eurózóna periféria országok devizáira nézve, de ennek mértéke mérsékelt lehet, ha a fő probléma az ország határain belül marad a fiskális politikára koncentrálódva.

Ha azonban a vita kiterjed arra is, hogy az olasz politika veszélybe sodorja a egységét, akkor a fertőző hatás sokkal erősebb lehet, ezért is gondoljuk azt, hogy csak a taktikai befektetőknek érdemes mostanában az olasz kötvénypiacokra merészkednie – hangsúlyozza Isabelle Vic-Philippe az Amundi európai államkötvények és inflációs részlegének vezetője.

Amundi Olaszország elemzők költségvetési politika költségvetés
Kapcsolódó cikkek