BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyot nőttek tavaly a beruházások

A meghatározó élelmiszeripari ágazatok közül leginkább a baromfi-feldolgozást és az édességgyártást fejlesztették tavaly – derül ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet friss jelentéséből.

Az élelmiszeripari beruházások értéke a 19 főnél többet foglalkoztató cégek körében 65 százalékkal nőtt tavaly 2016-hoz képest – közölte az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) az előzetes számokat, 574 élelmiszeripari vállalkozás adataira támaszkodva.

Ezekből kiderül: ahogy az elmúlt három évben, úgy 2017-ben is nagyrészt saját erőből finanszírozták beruházásaikat a cégek, bár a 2015-ben és 2016-ban egyaránt 82 százalékos arány tavaly 76 százalékra csökkent. A lízingelt berendezések aránya a beruházásokban nem változott, a banki hitelé pedig a 2016-os 11 százalékról 13 százalékra emelkedett. Beindultak az uniós fejlesztési programok is, aminek következményeként a támogatások összege több mint a négyszeresére emelkedett.

Az élelmiszeripari beruházásokra fordított teljes összeg 61 százalékát gépekre és berendezésekre, 30 százalékát épületekre és építményekre, 6 százalékát járművekre fordították. Ezek gyakorlatilag változatlan eloszlásokat jeleznek, hisz 2016-ban az arány 61:28:6 volt. A beruházások közül legjelentősebben az épületekre és egyéb építményekre fordított pénz nőtt (72 százalékkal), majd a gépeké és berendezéseké (62 százalékkal), a járműveké (52 százalékkal), majd az egyéb kategóriáé (41 százalékkal).

A legnagyobb értékű beruházások az édességgyártásban, a keményítőgyártásban, a baromfihús-feldolgozásban, az üdítőital- és ásványvízgyártásban, valamint a máshova nem sorolt élelmiszergyártás szakágazatban történtek, ezek együtt az összes beruházás 44 százalékát tették ki. Az édesipar 19,2, a baromfihús-feldolgozás 15 milliárd forint értékben fejlesztett, miközben a húsiparban csupán 7,2, a tejiparban pedig 8 milliárd forint értékű beruházást mutatott ki az AKI. A tizenegy legnagyobb beruházás a teljes élelmiszeripari fejlesztés 19 százalékát tette ki, csaknem 34 milliárd forint értékben.

Némileg javultak az élelmiszeripari vállalkozások pénzügyi mutatói is: a 19 fő feletti foglalkoztatottal működő cégek 2017-ben az előző évinél 4 százalékkal magasabb nettó árbevétel elérését jelezték. A ráfordításokon belül az anyagi jellegűek becsült összege 3, míg a személyi jellegűeké 6 százalékkal nőtt 2016-hoz képest. Az összesített üzemi eredmény várhatóan 7 százalékkal nő 2017-ben az előző évhez viszonyítva.

A 19 főnél többet foglalkoztató élelmiszeripari vállalkozások eszközállománya 151 milliárd forinttal nőtt elsősorban a befektetett tárgyi eszközök növekedése miatt. E vállalkozások jegyzett tőkéje 2017-ben

3 százalékkal volt alacsonyabb az előző évinél, saját tőkéjük viszont közel 9 százalékkal lett magasabb. Kötelezettségeik összességében 6 százalékkal nőttek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.