Magyar gazdaság

A sportszponzorációt is új irányba tereli a digitalizáció

Az idén csak a közép-európai térségben 350 millió dollárt költöttek sport- és fesztiválszponzorációra, ennek az összegnek a 90 százaléka a sportba áramlik. Az e-sport megjelenése és a digitális platformok térnyerése ráadásul teljesen átrajzolta a szponzorációs térképet – derült ki a Nielsen Sports konferenciáján.

A szponzorációs költés 49 százalékát a labdarúgás szívja fel, ami igen nagy hányad ahhoz képest, hogy Közép-Európában milyen sok, világszinten is kiemelkedő sikersportág létezik. Elég, ha csak a kajak-kenura, a vízilabdára vagy az úszásra gondolunk.

A focit a téli sportok követik 17 százalékos támogatottsággal, ami első hallásra meglepőnek tűnhet, de ha belegondolunk, hogy szomszédaink milyen eredményesek például síugrásban vagy jégkorongban, máris megvan a magyarázat. A dobogó harmadik fokán némi meglepetésre a röplabdát találjuk, amely 9 százalékot nyert el a szponzoroktól.

Eközben Magyarországon az úszás áll az első helyen, melynek népszerűségét nagymértékben növelte a tavalyi budapesti vizes világbajnokság, második a vízi-, harmadik a kézilabda.

Óriási meglepetés, hogy a labdarúgás nem fért fel a dobogóra, csak a negyedik helyen találhatjuk. Nem így Európában, ahol az összesítések alapján éppen a futball áll az élen, megelőzve az atlétikát és a teniszt.

Hosszú katinka képes befolyásolni a közönséget
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A sportszponzoráció napjainkban jelentős változáson megy át, hiszen a potenciális támogatók csak most ébrednek rá – főként Európában –, hogy a technológiai fejlődés által gombamód szaporodó digitális platformokon való megjelenés kincsesbánya lehet számukra. Éppen ezért egyre több támogatói megjelenés költözik át digitális helyekre a televízió képernyőjéről. A sportpiac új zászlóshajói, a Facebook és az Amazon saját követői táborukon keresztül szólítják meg az érdeklődőket kizárólagos, exkluzív tartalomszolgáltatással. Az Amazon például élő közvetítései mellett saját gyártású dokumentumsorozatokat is publikál előfizetői részére.

Egyre több vállalat él az ilyen és ehhez hasonló lehetőségekkel, ami kiélezi a versenyt, és ez a fordulat vezethet a prémiumtartalmak árának emelkedéséhez is.

A megváltozott „műsorpolitika” eredményezheti a televíziós társaságok monopóliumának csökkenését: kénytelenek lesznek magukat alárendelni a technológiai változásoknak.

Fontos pontja lett a szponzorációnak az úgynevezett influencerek, azaz a közönséget megfogni, befolyásolni képes sztársportolók alkalmazása is. Ehhez kellően erős marketingtevékenység párosul, így tudja a vállalat kihalászni és megtartani követőit, leendő vásárolóit. Kiváló példa erre az elmúlt évekből a Biotech és Hosszú Katinka együttműködése.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

sportszponzoráció digitalizáció Amazon Nielsen Sports
Kapcsolódó cikkek