Magyar gazdaság

Biztató jeleket lát Szlovéniában az S&P

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította pénteken Szlovénia államadós-besorolásának kilátását az eddigi stabilról a Standard & Poor's pénzügyi szolgáltató csoport globális minősítésekért felelős részlege (S&P Global Ratings), elsősorban a szlovén gazdaság robusztus növekedésével indokolva a lépést.

A cég péntek éjjel Londonban bejelentette azt is, hogy egyidejűleg megerősítette Szlovénia devizában, illetve helyi valutában fennálló hosszú és rövid futamidejű szuverén adósságának „A plusz/A-1” osztályzatát.

Az S&P Global Ratings az osztályzati kilátás pozitívra javításához fűzött elemzésében kiemelte, hogy a szlovén gazdaság növekedési dinamikája robusztus, ugyanakkor nincs jele annak, hogy a gazdaság túlfűtötté válna.

standard and poors, s&p
2014-10-11 00:00:00 NEW YORK – Amerikaanse kredietbeoordelaar Standard and Poors, S&P.
ANP LEX VAN LIESHOUT
Fotó: AFP

A cég kilátásba helyezte, hogy a következő 12-24 hónapban javulhat a szlovén államadós-besorolás, ha a folytatódik, és eközben nem jelennek meg makrogazdasági szintű kiegyensúlyozatlanságok.

A hitelminősítő közölte, hogy az idei év egészére 4,6 százalékos növekedést vár a szlovén gazdaságban,

és azzal számol, hogy a fő hajtóerőnek számító mellett a beruházási tevékenység és a magánszektorbeli fogyasztás is egyre nagyobb mértékben hozzájárul a növekedéshez.

Az S&P Global Ratings szerint a legutóbbi választások után töredezetté vált belpolitikai színkép bizonyos mértékben megnehezítheti a stabil kormány kialakítását, a koalíciós tárgyalások elhúzódhatnak, sőt új választások kiírását sem lehet kizárni, a cég várakozása szerint azonban az átfogó szakpolitikai konszenzus – például a költségvetési politikában – ennek ellenére biztosított.

A nettó államadósság-ráta szilárdan lefelé tartó pályán van, és 2021-re várhatóan a hazai össztermék (GDP) 50 százaléka alá csökken az idei évre valószínűsíthető 55 százalékról – áll a hitelminősítő elemzésében.

A cég az erőteljes exportteljesítmény révén 6 százalék körüli GDP-arányos többletet vár a szlovéniai folyómérleg-egyenlegben a 2018-2021-es időszakra.

Szlovénia Standard & Poor's államadós-besorolás
Kapcsolódó cikkek