Magyar gazdaság

Könnyebbé válik a nyugdíjasok munkavállalása

A Miniszterelnökséget vezető miniszter hatalmas könnyítésről beszélt a nyugdíjasok munkavállalásával kapcsolatban.

Minden korlátozást megszüntet a nyugdíjasok munkavállalása előtt a kormány 2019-től – erősítette meg Gulyás Gergely a Kormányinfón. A nyugdíjasok munkavállalásának könnyítéséről szerdán Varga Mihály pénzügyminiszter beszélt a 2019-es költségvetési javaslat benyújtásakor.

Ahogyan arról a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszámolt, a könnyítés két intézkedést foglal magában.

Egyrészt nem kell a nyugdíjfolyósítást felfüggeszteni, ha a tizenkétszeresét eléri a nyugdíjasok munkában szerzett jövedelme. Másrészt a munkából szerzett jövedelem után csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell megfizetni, más közterhet nem.

Fotó: Shutterstock

A cégek 67 százaléka szerint hiányzik a szakképzett munkaerő Magyarországon – derült ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) felméréséből. Parragh László, az MKIK elnöke a Népszavának adott interjúban kifejtette, vitatja a nyugdíjas szövetkezetek létjogosultságát, mivel úgy tartja, hogy felesleges még egy szervezetet közbeiktatni ahhoz, hogy az idősebb korú munkavállaló is el tudjon helyezkedni. Célszerűbb lenne ezt közvetlenül lehetővé tenni – fűzte hozzá.

A nyugdíjasok adóterheivel kapcsolatban kijelentette, a több évtizedes tapasztalattal bíró szakemberek továbbfoglalkoztatásának eszköze lehetne, hogy a munkavállalókat – a nyugdíjkorhatárhoz közeledve, majd azt elérve – lépcsőzetesen csökkenő járulékterhek illessék meg.

adóterhek Parragh László nyugdíjasok
Kapcsolódó cikkek