Magyar gazdaság

Tízezrek munkahelyét érintik Trump intézkedései

Az acéliparban mintegy 20 ezer állás kerülhet közvetlenül veszélybe az EU-ban, de nyilván ez az egyéb piaci tényezőktől is függ – mondta a Dunaújvárosi Hírlapnak adott interjúban Axel Eggert, az Európai Acélipari Szövetség, az EUROFER igazgatója.

Donald Trump amerikai elnök a közelmúltban jelentette be, hogy 25 százalékos importvámot vezetnek be az acél, és 10 százalékosat az alumínium bevitelére. A lap hozzáteszi, hogy az mintegy 2,8 milliárd eurónyi amerikai termékkel szemben vezet be 25 százalékos importvámot, válaszul az európai acél- és alumínium-kivitelt sújtó védővámokra.

Az eddigi tapasztalatok szerint a kereskedelmi háborúk lefékezik a növekedést, ami végső soron válsághoz is vezethet.

Fotó: Dunaújvárosi Hírlap / Zsedrovits Enikő

Az acélipar Európában közel 320 ezer embernek munkát. A kereskedelmi háború pedig komoly hatással lehet az ágazatra.

A foglalkoztatásra vonatkozóan végeztünk számításokat: az acéliparban mintegy 20 ezer állás kerülhet közvetlenül veszélybe az EU-ban, de nyilván ez az egyéb piaci tényezőktől is függ

– fogalmazott a Dunaújvárosi Hírlapnak Axel Eggert. Hozzátette, hogy a gazdaság egészét tekintve

Európában nagyjából 150 ezer munkahelyet érinthetnek Trump intézkedései.

A világ éves acéltermelése 1,6 milliárd tonna, amelyből az eu-s tagországok mintegy 160 millió tonnával részesednek. Az igazgató elmondta, ha 5 millió tonna acél is visszaáramlik az EU-ba, az komoly hatással bír, főleg ha egyébként is nehézségekkel küzd az adott vállalat.

Axel Eggert, az Európai Acélipari Szövetség, az EUROFER igazgatója
Fotó: Dunaújvárosi Hírlap / Hankusz Kálmán

Eggert szerint most ugyan jobban teljesít az acélipar, de egy újabb gazdasági válság komoly problémákat okozhat egy vállalat életében.

„Azok az acélipari vállalatok, amelyek a világ több régiójában is termelést folytatnak, egyértelműen tisztességes kereskedelmet akarnak. Ha Trump ilyen intézkedéseket hoz, ők nem kívánnak áldozatokká válni az amerikai piacról eltérített termékek miatt, amelyek az EU-ba áramlanának. Egyetértenek tehát a biztosítékok szükségességében, a kereskedelmet védő antidömping-intézkedések fontosságában az olyan országokkal szemben, amelyek nagy mennyiségű olcsó termékekkel árasztják el a piacot” – mondta az EUROFER igazgatója.

Az alapelv az, hogy mi, az EU, mint fő exportőr szabad és tisztességes kereskedelmet akarunk

– hangsúlyozta Axel Eggert, hozzátéve, hogy nagyon fontos a szabad ugyanakkor annak tisztességesnek is kell lennie. „Ha nem tisztességes a kereskedelem, védelmi intézkedésekre van szükségünk. Ez az a terület, ahol az Európai Bizottság jól teljesít az elmúlt években” – mondta az igazgató.

A Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés (MVAE) a közelmúltban ünnepelte megalakulásának 50. évfordulóját. A rendezvény díszvendége Axel Eggert, az Európai Acélipari Szövetség, az EUROFER ügyvezető igazgatója volt, aki ebből az alkalomból adott exkluzív interjút a Dunaújvárosi Hírlapnak.

Axel Eggert importvámok Donald Trump kereskedelmi háború acélipar
Kapcsolódó cikkek