Magyar gazdaság

A többségnek már az is sokba kerül, hogy csupán kijusson a reptérre

Az utasok elsősorban az olcsóbb megoldásokat választják: 28 százalékukat ismerős, barát vagy rokon viszi ki a reptérre, 25 százalékuk tömegközlekedik – a a BeeRides és az Invia.hu kutatásában résztvevők szerint hiába a jó ár, túl kötött és a legkényelmetlenebb megoldás ez.

A külföldre utazó magyarok közel fele választja a repülőt, mint közlekedési eszközt. A közép-európai régió vezető reptéri közösségi autómegosztója, a BeeRides az Invia.hu-val végzett közös kutatása szerint a reptérre jutásra átlagosan ötezer forintot költünk, a terminál megközelítése szempontjából pedig az ár és a biztonság a legfontosabb – olvasható a BeeRides közleményében.

A car sharing szolgáltatást kínáló BeeRides és az utazásszervező Invia.hu 2018. július 5-én zárult felmérésében

a résztvevők közel fele (47 százaléka) évente négyszer vagy annál többször utazik repülővel; 45 százalékuk több éjszakára. A válaszadók jelentős része (55 százaléka) Európát választja úticélként, ezen belül minden negyedik ember repül nyugat-európai országba.

A legtöbb ember nem hagyja utolsó pillanatra a becsekkolást: a kérdőívet kitöltők 63 százaléka két órával a gép indulása előtt odaér a terminálra. A válaszadók számára a Liszt Ferenc Repülőtérre jutás során a két legfontosabb tényező az ár és a biztonság, csak ezek után fontos a rugalmasság és a kényelem.

Az utazók tehát elsősorban az olcsóbb megoldásokat választják: 28 százalékukat ismerős, barát vagy rokon viszi ki a reptérre, 25 százalékuk tömegközlekedik – a kutatásban résztvevők szerint hiába a jó ár, túl kötött és a legkényelmetlenebb megoldás ez.

 

Fotó: MTI

ket követik 21 százalékban azok, akik saját autóval jutnak ki és csupán 8 százalék megy taxiva. A válaszadók 70 százaléka a reptérre nem Budapestről érkezik, nem csoda tehát, hogy a felmérésben résztvevők 31 százaléka több mint ötezer forintot költ a reptérre jutás során.

 

A legjobb döntés az utazók szerint, ha saját autóval vágunk neki vagy ha ismerősünk visz ki bennünket a reptérre

– mondta Bősze Botond, a BeeRides egyik alapító-tulajdonosa és ügyvezetője.

A Liszt Ferenc reptérre érkezők többsége (34 százalék) a reptér közelében, fizetős parkolóban hagyja autóját, a válaszadók közel negyede pedig közvetlenül a reptéren parkol. Egy nyolcnapos út esetén a reptér hivatalos parkolójában 9 000-26 000 forint között mozog a parkolási díj, és a termináltól 5-6 percre lévő parkolókban is elkölthetünk 6 200-12 500 forintot. Éves viszonylatban egyébként az adatok alapján 2 milliárd forintot költünk parkolásra a Liszt Ferenc Repülőtéren.

A BeeRides a több mint 30 napig parkolóknak – pl. a külföldön élőknek vagy dolgozóknak – és a megnövekedett számú érdeklődőknek, akik befektetési céllal vásárolnának autót, egy új ajánlatot állított össze. A visszajelzések alapján fejlesztett csomag része többek között a magas (akár 50ezer forint) fix havidíj az autótulajdonosnak, a nagyobb eseti költségekre szabott szervizgarancia és a flottakezelési szolgáltatás (ha nincs idő a felmerülő autóügyeket intézni).

 

car sharing BeeRides utazás
Kapcsolódó cikkek