Magyar gazdaság

Előrehozott vételeket hoz az áfaemelés

A pénzügyminiszter bejelentésének önmagában is áremelő hatása volt, ám így is megugrott az új lakások iránti kereslet, miközben a készletek szűkösek. A vevőknek már nincs mire várniuk tovább – summázható az elmúlt napok története.

A kedvezményes áfa időszaka óriási lökést adott a lakásépítésnek – nyilatkozta a Világgazdaság megkeresésére Kricsfalussy Tamás. A Metrodom Zrt. értékesítési igazgatója szerint a múlt heti bejelentés kapcsán kettősek az érzéseik, mert miközben csalódottak a kedvezményes kulcs meghosszabbításának elmaradása miatt, annak örülnek, hogy véget ért a hónapok óta tartó bizonytalanság, mindenki pontosan tudja, mivel számolhat másfél év múlva az új beruházásoknál.

Kricsfalussy Tamás furcsának találta, hogy

a pénzügyminiszter kifejezte csalódottságát, amiért az építtetők a kapacitások helyett inkább az árakat növelték, hiszen a lakásárak nem az eladó egyoldalú döntésétől függenek.

Ráadásul a tetemes áfanövekedés szintén meg fog jelenni az árakban. A fejlesztők nem tudják hirtelen növelni a kínálatukat, de a kereslet már most érezhetően emelkedik. Logikus módon az árak is tovább gyarapodnak, ez alól a Metrodom projektjei sem kivételek.

Fotó: Vémi Zoltán

Ugyanakkor több tervezett beruházás, amelyekkel a tulajdonosok eddig kivártak, már biztosan nem indul el. Ennek kedvező eredménye is lehet, mivel

az utóbbi napokban több párhuzamos megkeresést is kapott a Metrodom alvállalkozóktól, hogy év végétől, jövő évtől lesznek szabad kapacitásaik.

A társaság eddig is az egyik alternatívaként kezelte az áfa visszaemelését, így a terveiken nem kell változtatniuk, az idén várhatóan 800, jövőre pedig még ennél is több új lakás építését indíthatják el – tudtuk meg.

Az OTP Bank elemzői szerint az 5 százalékos lakásáfa kivezetése utáni évben a kereslet, majd egy évvel később a kínálat látványos visszaesésére lehet számítani. Az OTP Budapesti Újlakás Értéktérkép adatbázisa szerint

a kedvezményes áfa körüli bizonytalanság már az év elején megmutatkozott, a korábbinál kevesebb új projektet indítottak a fejlesztők,

akiket a szűkös építőipari kapacitások is visszafogottá tettek. Egyelőre teljes fordulatszámon pörögnek a kivitelezések, a 2019 végéig hátralévő másfél évben Budapesten háromszor annyi új lakásba költözhet be a tulajdonosa, mint a megelőző másfél évben.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

Áfaemelés Pénzügyminisztérium lakásáfa
Kapcsolódó cikkek