Magyar gazdaság

Powell nagyon optimista volt a szenátus előtt

Az amerikai gazdaság és munkaerőpiac erős, az infláció a 2 százalékos cél közelében van.

Nem tartalmazott érdemi újdonságot Jerome Powell tegnapi beszéde. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke a szenátus bankbizottsága előtti meghallgatásakor arról beszélt:

az amerikai gazdaság és erős, az a 2 százalékos cél közelében van, és bár a kereskedelmi háború a világgazdaságot eltérítheti a mostani, prosperáló pályáról, mindez vélhetően nem fenyegeti a kamatemelési periódust.

A kereskedelmi feszültségek kapcsán azonban a jegybankár úgy fogalmazott: egyelőre nem látni a lehetséges következményeket. Ezzel vélhetően adott némi mozgásteret a Fednek, hogy a későbbi gazdasági adatok fényében akár eltérjen a korábban valószínűsített kamatpályától.

Fotó: AFP

Az elnök hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok gazdasága a kamatemelési ciklus után is erős marad, valamint azt, hogy a Fed a 2008-as válság óta most van a legközelebb a kettős céljához: a jegybanki cél közelében lévő inflációhoz és a teljes foglalkoztatottsághoz. Igaz, korábbi nyilatkozataiban visszautasította, hogy „győzelmet hirdessen” a és az alacsony infláció elleni harcban.

A Fed által leginkább követett inflációs mutató, a személyes fogyasztások indexe (PCE) 2,3 százalékra ért májusban, a tisztított adatok szerint pedig 2 százalékos volt, míg a munkanélküliség kicsit emelkedett ugyan júniusban, de a 4 százalékos adat közel van a 3,8 százalékos, több mint negyvenéves rekordhoz.

A jegybankár tehát ismét hitet tett az alapkamat lassú, fokozatos emelése mellett, de csak olyan tempóban és olyan mértékig, amely nem lassítja a gazdasági bővülést. Powell a Fed kormányzótanácsának több tagjával ellentétben nem közölte, mekkora alapkamatot tart ideálisnak, és azt mennyi idő alatt szeretné elérni, de ez egy jegybankelnöktől nem is elvárható.

Powell elégedetten nyilatkozott a világgazdaság teljesítményéről is, amely segíti az amerikai bővülést, és megerősítette, hogy szerinte az adócsomag, a költségvetési kiadások növelése, valamint a stabil pénzügyi rendszer mind a gazdaság további erősödése felé hatnak.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

infkáció USA Jerome Powell
Kapcsolódó cikkek