Magyar gazdaság

Elmaradt a felminősítés, nem változtatott az S&P

Megerősítette Magyarország adósbesorolását a Standard & Poor's, és az osztályzatra változatlan pozitív kilátást hagyott érvényben.

Megerősítette Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósság-kötelezettségeinek „BBB mínusz/A-3” szintű, befektetési ajánlású besorolását pénteken a Standard & Poor's. A nemzetközi pénzügyi szolgáltató csoport globális minősítési részlege (S&P Global Ratings) péntek éjjel Londonban bejelentette azt is, hogy a magyar szuverén osztályzatra változatlan pozitív kilátás érvényes.

Felminősítést vártak

A Világgazdaságnak nyilatkozó elemzők korábban azt várták, hogy a Standard and Poor’s javítani fogja Magyarország adósbesorolását. A piacok ugyanis már beárazták a kedvező makrogazdasági folyamatokat. Ezt megelőzően Nagy Márton, az MNB alelnöke nyilatkozta azt, hogy Magyarország már megérett az újabb felminősítésre.

Az S&P 2016-ban minősítette fel Magyarországot a befektetésre ajánlott kategóriába, és a besorolásokra éppen egy éve, tavaly augusztus óta tartja érvényben a további felminősítés távlati lehetőségére utaló pozitív kilátást.

A cég azonban az idei évre összeállított hivatalos menetrendje alapján 2018-ban már nem veszi napirendre a magyar államadósság-osztályzatok felülvizsgálatát, így a magyar szuverén osztályzat módosítása az S&P Global Ratings részéről legközelebb 2019-ben válhat esedékessé.

Befektetésre ajánlott

A három nagy nemzetközi hitelminősítő mindegyike 2016 óta tartja nyilván a befektetésre ajánlott sávban – a Fitch Ratings és a Standard & Poor's „BBB mínusz”, a Moody's Investors Service ugyanennek megfelelő „Baa3” osztályzattal – Magyarország hosszú futamú államadósság-kötelezettségeit.

Fotó: AFP

Tavaly a Standard & Poor's mellett a Fitch Ratings is további felminősítés távlati lehetőségére utaló pozitívra javította a magyar szuverén adósosztályzat kilátását. A Moody's magyar államadós-besorolásának kilátása továbbra is stabil.

A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő az idén összesen hat időpontot tűzött ki a magyar államadós-besorolások vizsgálatára, de az eddigi időpontokban egyikük sem jelentett be módosításokat.

Az S&P Global Ratings pénteki felülvizsgálata után legközelebb – két hét múlva, augusztus 31-én – a Fitch Ratings vizsgálati naptárában szerepel a magyar államadósság-osztályzat.

adósbesorolás hitelminősítő hitelminősítés standard and poor's
Kapcsolódó cikkek