Magyar gazdaság

Folyamatos nyomás alatt tartják a fontot

A megállapodás nélküli Brexit veszélye egyre nő, s ez további nyomást gyakorol az amúgy is gyenge fontra.

Mark Carney, a Bank of England kormányzója szerint kényelmetlenül magas annak az esélye, hogy Nagy-Britannia megegyezés nélkül zuhan ki az Európai Unióból, míg Liam Fox kereskedelmi miniszter vasárnap 60-40 százalékra becsülte ennek valószínűségét. A Reuters által megkérdezett közgazdászok kevésbé pesszimisták, átlagosan 25 százaléknyi esélyt adnak az úgynevezett hard Brexitnek, igaz, ez is magasabb, mint az egy hónappal korábbi eredmény.

Mark Carney brit jegybankelnök
Fotó: MTI

Fox megszólalása után leszálló ágba került a font, szerdán 12 hónap után először csúszott 1,29 dollár alá. A 2016-os népszavazás óta a font 14 százalékot veszített értékéből a dollárral szemben. A Brexit körüli bizonytalanságok a brit vállalatoknak is komoly veszteséget jelentenek.

A Savills ingatlanpiaci szolgáltató is ezzel magyarázta, hogy első féléves nagy-britanniai bevétele 2017 azonos időszakához képest 14 százalékkal 33,9 millió fontra esett vissza. A Reuters által megkérdezett közgazdászok 80 százaléka még mindig úgy véli, hogy Brüsszel és London megegyezik egymással, annak ellenére, hogy mindkét fél készül a legrosszabb forgatókönyvre. A Bloomberg értesülése szerint Theresa May szeptember elején külön kormányülést szentel a kérdésnek, s munkabizottság alakul magas rangú kormányzati tisztségviselőkből, amelynek az a feladata, hogy kidolgozza a terveket az északír–ír határ nyitva tartására.

A jövőbeni kapcsolatainkról szóló tárgyalások zsákutcába jutottak

– írta May konzervatív képviselőknek küldött levelében. Megismételte, hogy elfogadhatatlan számára az EU mindkét javaslata: a szokványos szabadkereskedelmi megállapodás, valamint a vámunióval kiegészített tagság az Európai Gazdasági Térségben.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

Brexit Bank of England font Mark Carney
Kapcsolódó cikkek