Magyar gazdaság

Ismét vizsgázik a püspökszilágyi hulladéktároló

A létesítmény tavaly kapott engedélyt a lejárt engedélye folytatásaként.

Várhatóan 2019-ig dől el, hogy az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) hozzájárul-e a püspökszilágyi radioaktívhulladék-feldolgozó és -tároló (RHFT) további működtetéséhez.

Püspökszilágyon nem atomerőművi eredetű, rövid élettartamú, kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékokat helyeznek el véglegesen, a hozzá tartozó átmeneti tárolóban pedig szintén nem atomerőművi, de hosszú élettartamú radioaktív hulladékokat is.

Igaz, hogy a létesítmény tavaly kapott egy 2067. december 31-ig szóló engedélyt a lejárt engedélye folytatásaként, ám ezt követően, a 2017. decemberi időszakos biztonsági felülvizsgálat során „azonosított, biztonságot érintő eltérések kezelését” célzó intézkedésekre kapott utasítást. Konkrétan egyes tárolási és elhelyezési korlátokat kellett felülvizsgálni bizonyos hulladék-összetevők esetében, vagyis a hasadóképesizotóp-tartalom és a nukleárisanyag-tároló került terítékre.

Fotó: VG

Az előírt munkát az üzemeltető RHK Kft. elvégezte, ám mivel az atomtörvény nem ismeri az ilyen esetben kézenfekvőnek tűnő engedélymódosítás fogalmát, a társaság március 31-én új üzemeltetési engedélyt kért az RHFT számára az OAH-tól. Azóta már (júliusban) közmeghallgatást is tartottak az ügyben Kisnémediben.

A rendezvény jegyzőkönyvét és a fentiek hátterét a napokban hozta nyilvánosságra a hivatal. Felsorolta a tárolás körülményeire vonatkozó azon hat szempontot is, amelyek alapján munkatársai az RHK által elvégzett munkát ellenőrzik.

A közmeghallgatáson felmerült, hogy telepítenek-e majd a püspökszilágyi telephely környezetében is olyan háttérsugárzás-mérőket, amilyenek Bátaapátiban már vannak. A válasz szerint e téren változás várható, mert tart az országos környezeti és sugárzás-ellenőrző rendszer felülvizsgálata.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

Püspökszilágy országos atomenergia hivatal radioaktívhulladék
Kapcsolódó cikkek