Magyar gazdaság

Vesztettek népszerűségükből a rizikós hitelek

Az új lakáshiteleken belül egyre nagyobb a hosszabb távon kiszámítható, több mint egy évre fix törlesztést garantáló konstrukciók aránya.

Erős fél évet zárt a magyarországi lakáspiac: az első hat hónapban a bankok közel 400 milliárd forint összegben kötöttek új lakáshitel-szerződéseket, éves összevetésben 36 százalékos az emelkedés – derül ki a BankRáció.hu jegybanki és saját adatokon alapuló összeállításából.

A féléves számok tulajdonképpen nem meglepők, a havonta érkező adatokból már látni lehetett, hogy bőven 30 százalék feletti növekedés lesz az új lakáshitelek piacán. Az emelkedés részben a lakáspiaci élénkülés, ezen belül a használt és új lakások iránti kereslet következménye. Szerepet játszik a bővülésben az állami lakástámogatási rendszer és a nettó reálbérek jelentős emelkedése is

– mondta Trencsán Erika, a BankRáció.hu szakértője.

Az új lakáshiteleken belül egyre nagyobb a hosszabb távon kiszámítható, több mint egy évre fix törlesztést garantáló konstrukciók aránya, miközben a rizikósabb, változó kamatozásúak fokozatoan visszaszorulnak. Januárban a változó kamatozású lakáshitelek aránya a teljes piacon még 32 százalékos volt, aztán hónapról hónapra csökkent. Júniusban mindössze 16 százalékot tett ki, vagyis csak minden hatodik lakáshitelnél választottak változó kamatozást a hitelfelvevők.

Ezzel párhuzamosan egyre nagyobb a legalább egy évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek aránya.

Fotó: AFP

Az első fél évben a közel 400 milliárd forintos piac 78 százalékát fedték le. Trencsán Erika szerint a fix törlesztésű lakáshitelek között is érdemes különbséget tenni, mert az egy–öt évre, illetve az öt–tíz évre azonos törlesztést biztosító konstrukcióknál biztonságosabbak azok, amelyek legalább tíz évig vagy a futamidő végéig vannak rögzítve. Ezek ugyanis bármilyen kamatváltozás esetén azonos havi kiadást garantálnak, márpedig a nemzetközi gazdasági környezet miatt elképzelhető, hogy a lakáshitelkamatok emelkednek a következő időszakban.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

BankRáció.hu lakáshitel Trencsán Erika
Kapcsolódó cikkek