Magyar gazdaság

A tavalyi a beruházások éve volt

A foglalkoztatottak száma 4,4 millióra nőtt tavaly, nyugdíjat, járadékot 2,6 millióan kaptak, átlagosan 125 ezer forintot.

Magyarország népessége idén január 1-jén 9 millió 778 ezer fő volt, egy év alatt 19,2 ezerrel – körülbelül Keszthely város lélekszámával – csökkent. A termékenység kismértékű emelkedése ellenére csökkent a születésszám, ugyanakkor az év eleji influenzajárvány következtében nőtt a halálozások száma, így emelkedett a természetes fogyás mértéke. Az ebből eredő népességcsökkenést azonban a pozitív vándorlási egyenleg mérsékelte – derül ki a Magyar Statisztikai Évkönyv, 2017 című kiadványból.

Fotó: MW ARCHÍVUM / Veres Viktor

Tavaly a 15–74 éves népesség 61,8 százaléka, 4,6 millió ember volt jelen a munkaerőpiacon. A foglalkoztatottak száma 4,4 millióra nőtt, a munkanélkülieké 192 ezerre csökkent. Az elhelyezkedési esélyek javultak, a tartósan munkanélküliek aránya mérséklődött a teljes létszámon belül.

A teljes munkaidőben foglalkoztatottak havi bruttó átlagkeresete egy év alatt 12,9 százalékkal nőtt, és elérte a 297 ezer forintot. A közfoglalkoztatottak nélkül számított átlagkereset 310,8 ezer forintot tett ki a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Nyugdíjban, ellátásban, járadékban ez év januárjában csaknem 2,6 millióan részesültek az országban, ellátásuk átlagos összege 125,1 ezer forintot tett ki. A 2017/2018-as tanévben 1 millió 686 ezer óvodás és nappali tagozatos tanuló volt az országban, a 3–22 évesek 81 százaléka. A 16–17 évesek 88, a 18–22 évesek 47 százaléka tanult nappali oktatásban. A bruttó hazai termék 4 százalékkal nőtt 2017-ben, számottevően felülmúlva az EU átlagát. A bővüléshez döntően a szolgáltatások járultak hozzá, míg a mezőgazdaság mérsékelte a növekedését.

Jelentősen nőtt a beruházások nagysága tavaly: összesen 6440 milliárd forintot fordítottak beruházásokra a nemzetgazdaság szereplői, összehasonlító áron 16,7 százalékkal többet az egy évvel korábbinál.

Az ipar teljesítményét egyre inkább befolyásolja az A külpiaci értékesítés, amelynek aránya 65 százalékos volt, 2017-ben nagyobb mértékben bővült, mint a belföldi eladások volumene. Javult a fogyasztói bizalom, így 2017-ben is számottevően, 5,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalma. Az építőipari termelés 2017-ben jelentősen nőtt, ennek okai között van a lakáspiaci élénkülés is. Az épített lakások száma négy év után ismét 10 ezer fölé emelkedett: mintegy 14 400 új lakás kapott használatbavételi engedélyt. Nőtt a folyósított lakáscélú hitelek és támogatások összege. A mintegy 605 milliárd forint döntő részét használt lakás vásárlására folyósították. Emelkedett az építésre és az új lakás vásárlására fordított összeg is.

A kereskedelmi szálláshelyek látogatottsága eddig nem tapasztalt mértéket ért el tavaly. A szálláshelyeken 29,8 millió vendégéjszakát regisztráltak, 7,7 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A külföldi és a belföldi forgalom egyaránt bővült. A kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakáinak adatai azt mutatják, hogy a legtöbb turista Németországból, az Egyesült Királyságból, Csehországból, Ausztriából és Lengyelországból érkezett.

KSH statisztika évkönyv
Kapcsolódó cikkek