Magyar gazdaság

Tovább emelkedik a kiskereskedelmek forgalma

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) második becslése szerint 6,3 százalékkal növekedett a kiskereskedelmi üzletek forgalma. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára az adatokra reagálva elmondta, hogy a nem élelmiszer jellegű árucikkek forgalma jelentősen nőtt.

Augusztusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 6,3, naptárhatástól megtisztítva 6,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. A második becslés adata megegyezik az első becslésben közölt adattal.

  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,5,
  • a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 10,2,
  • az üzemanyag-kiskereskedelemben 6,2 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.
  • Január–augusztusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 6,7 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

    Fotó: Kallus György

    Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene augusztusban az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva 6,8 százalékkal nőtt.

    Fotó: KSH

    Az október 3-án közzétett első becslés alkalmával közzétett adatok meghaladták a piaci várakozásokat. Elemzők ennek ellenére úgy vélték, hogy továbbra is lassulás jelei érzékelhetőek a szektorban.

    A nem élelmiszer jellegű árucikkek forgalma jelentősen nőtt

    A kiskereskedelmi forgalom növekedésében alapvetően a nem élelmiszer jellegű árucikkek teljesítettek jól augusztusban – mondta Pomázi Gyula, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán a KSH adataira reagálva.

    A helyettes államtitkár kiemelte, jelentősen bővült a textil- és ruhaipari termékek mellett a számítástechnikai eszközök, a tartós fogyasztási cikkek forgalma is. Pomázi Gyula hangsúlyozta, kiugróan magas volt az online 45 százalék fölötti növekedése augusztusban, hozzátette, hogy a webáruházak forgalmában további növekedés várható.

    KSH statisztika élelmiszerüzlet kiskereskedelem
    Kapcsolódó cikkek