Magyar gazdaság

Folyamatosan emelkedik a kiskereskedelmek forgalma

A KSH szerint 6,3 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi üzletek forgalma.

A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 2018. augusztusában a nyers adat szerint 6,3, naptárhatástól megtisztítva 6,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közleményében.

Fotó: Lang Róbert

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,1, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 10,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 6,2 százalékkal emelkedett

az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Fotó: KSH

A KSH közlése szerint 2018. január–augusztusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 6,7 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

A fogyasztás a gazdaság egyik legfontosabb motorja

Az ING elemzése szerint a piaci várakozásokat jelentősen meghaladó adatot jelent a KSH friss közleménye. Összességében a harmadik negyedéves gazdasági teljesítmény is egy kicsit kedvezőbb képet festhet, mint azt az előző havi adatok alapján vártuk. Ugyanakkor továbbra is lassulás jelei érzékelhetőek a szektorban.

Ami a részleteket illeti, minden területen korrekció volt tapasztalható az előző hónaphoz képest. A legnagyobb mértékű javulást az élelmiszer- kiskereskedelem mutatta fel, ami enyhén az idei átlag feletti bővülést mutatott. A nem élelmiszer-kiskereskedelem továbbra is hozza a már megszokott erős bővülést:

a 10,7 százalékos növekedés meghaladja az idei átlagos növekedési ütemet

– olvasható az ING elemzésében.

Mindez egyben azt is jelenti, hogy a fogyasztás maradhat a gazdaság egyik legfontosabb motorja.

Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kiskereskedelem
Kapcsolódó cikkek