Magyar gazdaság

A hamisítók slágerterméke az autóalkatrész

Magyarországon az értékesítési bevétel 12,2 százaléka esik ki a hamis termékek miatt, s ezzel okolható tízezer hazai munkahely megszűnése is. A sláger a gépjárműalkatrész lett – a vámhatóság tavaly 264 millió forintnyi ilyen hamis termék behozatalát akadályozta meg.

Egyre nagyobb mennyiségben érkezik az országba nemritkán életveszélyes minőségű autóalkatrész vagy más, a gépjárműiparhoz köthető termék, jellemzően autódiagnosztikai eszközök és szoftverek – mondta a Világgazdaságnak Leopold Róbert pénzügyőr őrnagy, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vám- és jövedéki szóvivője.

Miközben a munkatársainak a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren 2008-ban még csak 31 esetben kellett intézkedniük emiatt, addig idén szeptember végéig már 374 alkalommal akadtak fenn ilyen árukat tartalmazó küldemények az ellenőrzéseken, ezeknek 75 százaléka autódiagnosztikai eszköz, autóalkatrész és kiegészítő volt.

Tavalyelőtt 111, 2017-ben pedig 264 millió forintra rúgott eredeti áruértékben az az összeg, amelynek kapcsán a vámhatóság megakadályozta hamis gépjárműipari termékek behozatalát. Ez az összeg csak a harmadik országból az Európai Unióba érkező szállítmányokra vonatkozik, azonban számos esetben az országon belül bukkan hamisítványok nyomára a vámhatóság.

Fotó: MTI/ Kovács Tamás

A hamisítók az autódiagnosztikai termékeken kiemelkedő mértékű profitot próbálnak realizálni, hiszen míg az eredeti szettek több millió forintba kerülnek, addig a hamis verziókat pár tízezer forintért meg lehet rendelni a Távol-Keletről.

Más árkategóriában is van példa kelendő hamis termékekre: hamis emblémákhoz például az eredeti árának körülbelül az egytizedéért hozzá lehet jutni.

Leopold Róbert közölte: korábban közúton próbáltak meg bejuttatni az országba hamis termékeket, ám az elmúlt években már elsősorban a NAV Repülőtéri Igazgatóságán kell intézkedni. Egyébként az EU más országaiban is az internetes és a postaküldemények lettek a hamisítás fő útvonalai.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

NAV autóalkatrész hamisítók
Kapcsolódó cikkek