Magyar gazdaság

Akár már márciusban bírságot kaphat Róma

A várakozásoknak megfelelően az Európai Bizottság kezdeményezte, hogy indítsanak túlzottdeficit-eljárást Olaszországgal szemben, ez azonban nem törte meg a befektetői optimizmust.

Megtette az első lépést az Európai Bizottság (EB) Olaszország szankcionálása felé. Az uniós intézmény tegnapi jelentésében leszögezte, azzal, hogy az olasz kormány jövőre 2,4 százalékra emelné a GDP-arányos költségvetési deficitet az idei 1,8 százalékról, súlyos kihágást követ el az uniós elvárásokkal szemben. Az EB – a várakozásoknak megfelelően – túlzottdeficit-eljárás indítását kezdeményezte Róma ellen, arra hivatkozva, hogy az olasz GDP-arányos államadósság az engedélyezett 60 százalékos határértéket jócskán meghaladja, az előző évet 131,2 százalékos rátával zárták az olaszok.

Az alapján, amit az olasz kormány elénk tett, nagy a kockázata annak, hogy alvajárókként menetelnek az instabilitásba

– idézi Valdis Dombrovskist, az EB euróért és szociális párbeszédért felelős alelnökét a Reuters. Hangsúlyozta, az olasz büdzsé meglátásuk szerint nem tartalmaz olyan intézkedéseket, amelyek elősegítenék a GDP-növekedést. Az EB-hez hasonlóan

negatív képet festett az olasz kilátásokról tegnapi jelentésében a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) is.

Lassuló gazdasági növekedést vetítettek előre, illetve csökkenő tendenciát a lakossági fogyasztás és a céges befektetések terén. Az OECD számításai szerint a kormány tervei mellett nem csökkenhet az államadósság, emellett a korábbi nyugdíjreform visszafordítását is kimondottan rossz ötletnek tartják.

Az uniós vezetők együtt gyakorolhatnak nyomást Giuseppe Contéra
Fotó: AFP

Az EB túlzottdeficit-eljárással kapcsolatos javaslatát az uniós gazdasági és pénzügyi bizottságnak december 5-ig kell véleményeznie, várhatóan támogatni fogják a kezdeményezést. Ezt követően a december 13–14-én esedékes brüsszeli évzáró EU-csúcson a tagállami és uniós vezetők együttesen próbálhatják meg nyomás alá helyezni Giuseppe Conte olasz miniszterelnököt, hogy rábírják, módosítsák a költségvetési tervet. Ha nem járnak sikerrel, az euróövezeti pénzügyminiszterek január 21-i ülésükön hivatalosan is elindíthatják a túlzottdeficit-eljárást. Ezután az EB akár márciusi határidőt is szabhat Rómának arra, hogy lépéseket tegyen az államadósság csökkentése érdekében.

Ha a kormány figyelmen kívül hagyja ezt a határidőt, az olasz 0,2 százalékával egyenértékű bírságot kaphat, amelyet később a GDP 0,5 százalékának megfelelő büntetéssel fejelhetnek meg, ha Róma továbbra is ellenáll.

Tegnap a piac kedvezően fogadta, hogy az olasz La Stampa információi szerint Matteo Salvini esetleg hajlandó lesz visszavágni a jövőre tervezett állami kiadásokat. Bár a miniszterelnök-helyettes ezt később cáfolta, a befektetői optimizmust ez nem csökkentette. Napközben az olasz tízéves állampapírok hozama 11 bázisponttal esett, a milánói tőzsdeindex, az FTSE MIB pedig 0,91 százalékkal emelkedett. A pozitív hangulatot részben az indokolhatta, hogy bár Salvini leszögezte, a kulcsfontosságú reformterveken és célértékeken nem módosítanak, de kisebb változtatásra hajlandók lehetnek.

További részletek a csütörtöki Világgazdaságban

Európai Bizottság Olaszország Európai Unió túlzottdeficit-eljárás
Kapcsolódó cikkek