Magyar gazdaság

Húsz-huszonötezer lakás még menthető lehet

Márciusig kitolnák a kedvezményes lakásáfára jogosító építési engedély megszerzésének határidejét az ingatlanfejlesztők. Takács Ernőt, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület elnökét kérdeztük arról, hogy miért nem elégedettek a kormány újabb engedményével.

Első körben az áfatörvény módosítására mutatkozott hajlandónak a kormány, most még ennél is tovább ment: öt évet biztosít az építési engedélyes lakások befejezésére. Miért keveslik ezt?

Két csoport van. Az egyikről leveszi az idő miatti nyomást a törvényjavaslat, aminek köszönhetően a jelenleg zajló építkezéseket be lehet fejezni 2023-ig, illetve az építési engedély birtokában immár lehet észszerűen tervezni. Akik viszont még nem rendelkeznek építési engedéllyel vagy bejelentéssel, de már megvásárolták a telket, esetleg most szerzik be a szakhatósági engedélyeket, vagy november elsejéig már be is nyújtották a dokumentációt, de engedélyt még nem szereztek, azokat kizárják a kedvezményes áfa lehetőségéből.

Aki ki akarta használni a kedvezményes áfát, az nem most vásárol telket, hanem jó eséllyel már építkezik.

Építési engedélyt szerezni a kérelem beadásától számítva is két-három hónap, vagyis valóban nem most vásárol, mert a telek már megvan, és általában több hónapja készítik elő a projekteket. Vidéken viszont a lakásépítés motorjai a CSOK-osok, épp most emelte és bővíti a kormány a kedvezményes összegét, és vonja be a kétgyerekeseket a jogosultak körébe. Ők viszont vélhetően még a telekvásárlásnál sem tartanak. A kormány néhány nappal ezután nyújtotta be a kedvezményes áfát fenntartó törvényjavaslatot, de lezárt határidővel.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Volt miből okulni: a lakás-takarékpénztárak állami támogatásának megszüntetésével az utolsó két nap szerződéskötési rohama miatt nem tudtak annyit spórolni az államnak, mint akartak.

Nem ugyanaz a két eset, itt nem fogják 140 ezren megrohamozni az építési hatóságot. Lakás-takarékpénztári szerződést kötni öt perc, lakásépítésre felkészülni sok hónap. A határidő meghosszabbításával mi csak azokat szeretnénk a kedvezményes áfakörbe bevonni, akik már beadták a kérelmüket, de még nincs határozatuk, vagy éppen most akarták beadni.

Mennyivel több 5 százalékos áfával értékesíthető lakást jelentene ez?

Sajnos még így sem annyit, mint amennyire szükség lenne. Mi, ingatlanfejlesztők azt mondjuk, és a kormány is azt kommunikálta, hogy évi 40 ezer új lakás kellene a teljes állomány egészséges ütemű megújulásához. Idén 18 ezer, jövőre talán már 25 ezer épül, tehát még így is jócskán el vagyunk maradva az ideális szinttől. 2023-ig legalább 200 ezer lakásnak kellene megépülnie, ami biztos, hogy még a határidő megtoldásával sem valósul meg, de március végéig további 20-25 ezerre meg lehetne szerezni az építési engedélyt. Ezt nem tartjuk indokolatlanul nagy kérésnek.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

 

ifk lakásáfa
Kapcsolódó cikkek