Magyar gazdaság

Kulcskérdéseket nem rendez a tervezet

Megállapodott az Európai Bizottság és az Egyesült Királyság a Brexit utáni kapcsolatrendszert taglaló politikai deklaráció tervezetéről. Brit képviselők szerint azonban sem a halászat, sem Gibraltár ügyét nem rendezték a felek, s az utóbbi miatt Spanyolország megvétózhatja a dokumentum elfogadását.

Megegyezésre jutott az Európai Bizottság és az Egyesült Királyság az EU és a britek jövőbeli kapcsolatrendszerére vonatkozó politikai nyilatkozat tervezetéről – jelentette be csütörtökön Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. A dokumentum így az Európai Unióban maradó 27 tagállam vezetői elé kerülhet, akik a vasárnapi rendkívüli EU-csúcson hagyhatják jóvá a megállapodást. A hírre a font közel 1 százalékkal erősödött a dollárral szemben, a brit fizetőeszköz 1,293 dolláros szintre ugrott.

Theresa May csütörtökön először a kabinettel, később pedig a brit parlamenttel is ismertette a politikai deklaráció tartalmát. A brit miniszterelnök szombat este Jean-Claude Junckerrel találkozik Brüsszelben egy végső egyeztetésre, az uniós kormányfők vasárnapi ülése előtt.

A felek a lehető legszorosabb árukereskedelmi kapcsolat kialakítására törekszenek, a szolgáltatáskereskedelem liberalizációjának a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) előírásainál jóval magasabb szintjét kívánják elérni

– idéz a 26 oldalas politikai nyilatkozatból a Reuters. A dokumentum kitér arra is, hogy a britek 2019. március 29-i kilépését követő, eredetileg 2020 végéig tervezett átmeneti időszak szükség esetén egyszer egy vagy két évvel lenne meghosszabbítható.

Theresa May szerint jó megállapodás született
Fotó: AFP/POOL /Virginia Mayo

Az írek szempontjából megnyugtató, hogy a nyilatkozatban a felek leszögezik: az átmeneti időszak után is olyan megoldást szeretnének, amely kizárja a fizikai ír–északír határ felállítását. Emellett May számára az is előrelépés, hogy az EU megfontolja, engedélyezze-e az Egyesült Királyságnak, hogy együttműködjön az uniós szabályozó hivatalokkal. Mark Fran­cois konzervatív parlamenti képviselő szerint azonban a deklaráció pusztán egy

politikai kamuflázs, amellyel el akarják vonni a figyelmet a kilépési megegyezésről

– mondta a Radio4-nak.

May a brit parlamentben igyekezett eloszlatni a halászat jövőjével kapcsolatos aggályokat. Jelezte, hogy az Egyesült Királyság független kikötői állammá válik, ellenőrzése alá tartoznak majd a saját vizei, és a megállapodással a brit halászok is jobban járnak. Ross Thomson skót konzervatív képviselő viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a politikai nyilatkozat értelmében a felek új halászati egyezség megkötését tűzték ki célul, ami szerinte egyértelmű megalkuvás az Egyesült Királyság részéről.

A másik feszültségeket szító téma Gibraltár kérdése, amelynek jövőjére nem tér ki a deklaráció.

May szerda este Juncker javaslatára telefonon egyeztetett Pedro Sanchez spanyol miniszterelnökkel, és a brit kormányfő gyümölcsözőnek ítélte meg a beszélgetést. Később azonban nevük elhallgatását kérő spanyol diplomaták azt mondták a Reutersnek, hogy Madrid élni fog vétójogával vasárnap, miután sem az 585 oldalas kilépési megegyezésben, sem a 26 oldalas politikai deklarációban nem szerepel konkrétum Gibraltár jövőjével kapcsolatban.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

Brexit Spanyolország Európai Unió Nagy-Britannia gibraltár
Kapcsolódó cikkek