Magyar gazdaság

Budapestre figyeltek a régió startupjai

Óriási érdeklődés mellett zajlott le a múlt héten a régió legnagyobb startup networking eseménye, a Regional Startup and Innovation Day.

Több mint hatszáz hazai és nemzetközi startup, nemzetközi befektető, angyal és nagyvállalati partner részvételével zajlott le Budapesten a Regional Startup and Innovation Day, amelyet az MFB csoporthoz tartozó Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő rendezett meg. A rendezvényen Bernáth Tamás, az MFB elnök-vezérigazgatója kiemelte: a kockázatitőke-befektetések most 0,2 százalékpontos többlettel járulnak hozzá a GDP-növekedéshez Magyarországon, ám a hosszú távú cél az, hogy ez a hatás 1 százalékpontra emelkedjen. Kisgergely Kornél, a Hiventures vezérigazgatója közölte: eddig 220 befektetést hajtottak végre, ezzel a Magyarországon működő startupok számát 80 százalékkal növelték. A cél az, hogy ez a szám tovább növekedjen, és a fiatalokat ösztönözzék startupok indítására: emiatt kezdték el programjukat a Budapesti Műszaki Egyetemmel, és az eddigi tapasztalatok alapján vinnék tovább más felsőoktatási intézményekbe is.

A Magyarországon működő startupok száma 80 százalékkal nőtt – mondta Kisgergely Kornél
Fotó: VG / Móricz-Sabján Simon

A most másodszor megrendezett Startup and Innovation Award of Hungary díjért induló hazai és regionális startupok között a csaknem 30 fős zsűri négy kategóriában hirdetett győzteseket. A legígéretesebb startupok – a két évnél rövidebb ideje működő, az ötlet kidolgozásán vagy már a projekt fejlesztésén munkálkodó vállalkozások – közül a Yaw VR kapta a fődíjat. A legdinamikusabban fejlődő startupok kategóriájába a több mint két éve működő és már legalább 50 ezer eurós bevételt és 2018-ban kiemelkedő eredményt elérő cégek kerültek. A kategória győztese a hackertámadásokkal szembeni védelmet nyújtó Avatao lett. Az év startupalapítója Horváth Dorka, a BookR Kids elindítója: a vállalkozás a Hiventures portfóliójába tartozik. A különdíjat idén a legjobb női startupperek kategóriában hirdették meg, és a Nők Lapja Cafe olvasóinak szavazata alapján választották ki a nyertest: Kratochvill Dórát, a ViddL webalkalmazáson alapuló futárszolgálat alapítója.

Zárásként a Get in the Ring! V4 Budapest startup verseny régiós döntőjét rendezték meg a szervezők. A verseny különlegessége, hogy a versenyző startupok egy ringben mutatják be vállalkozásukat, és a versenyfeladatban lévő kihívásra adott megoldási javaslatukat. Az idei döntősök feladata a Tungsram üzleti problémáit érintő smart city és agritech megoldások bemutatása volt. A verseny smart city kategóriáját az Indoorway, az agritech kategóriát pedig a Gremon Systems Zrt. nyerte meg.

Hiventures kockázati tőke startupok
Kapcsolódó cikkek