Magyar gazdaság

Magyarország is megszenvedné a kemény Brexitet

A magyar autóexportra, mezőgazdaságra és élelmiszeriparra komoly hatással lenne, a forintot ugyanakkor erősítené a fonttal szemben egy kemény Brexit. Miroslav Novák, az AKCENTA CZ pénzügyi elemzője végig vette, mi várható a Brexit kérdésében az elkövetkező hetekben.

Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépése körüli helyzet még bonyolultabbá vált, miután január 15-én a brit parlament elutasította a Brexit megállapodás jóváhagyását. Theresa May brit miniszterelnök később megnyerte a bizalmatlansági szavazást, január 21-én pedig egyértelműen elutasította a népszavazás megismétlését, és Nagy-Britannia EU-ból történő kilépése időpontjának elhalasztását is. Miroslav Novák, az AKCENTA CZ pénzügyi elemzője a Világgazdasághoz eljuttatott elemzésében vette sorra, mi várható a Brexit kérdésében az elkövetkező hetekben.

A legvalószínűbb forgatókönyv Novák szerint az, hogy most néhány hetes bizonytalanság és egyezkedés következik, mind Nagy-Britannia és az EU között, mind pedig a brit parlamentben. Fontos, hogy a módosított Brexit-megállapodás nagyobb politikai támogatást kapjon a politika összes szereplőjétől, illetve megtörténjen jóváhagyása. Ugyanakkor

egyre nagyobb a valószínűsége, hogy Nagy-Britannia EU-ból történő kilépésének időpontját el kell halasztani a jelenlegi, és még mindig aktuális március 30-i dátumhoz képest, annak ellenére, hogy May ezt nem szeretné

– vélekedik a szakember.

Öt lehetséges Brexit-forgatókönyv

Úgy gondolom, hogy a legvalószínűbb lehetőség továbbra is a Brexitről szóló megállapodás létrejötte, amely esetében Nagy-Britannia az EU-val vámunióban marad, és Nagy-Britannia távozása nem von maga után külkereskedelmi káoszt. Azonban valószínűtlen, hogy erre március 30-ig sor kerül, így Nagy-Britannia EU-ból történő kilépésének időpontját el kell halasztani

– véli Miroslav Novák, az AKCENTA CZ elemzője.

Fotó: AFP/Oli Scarff

A Brexit-megállapodás elutasítása után ugyanakkor az új népszavazás forgatókönyve ismét reálisan a játszma részévé válik az elemző szerint. Theresa May ezt határozottan elutasította, ami azonban nem jelenti azt, hogy a körülmények végül nem kényszerítik rá őt erre a lépésre.

A harmadik lehetőség a megállapodás nélküli, ún. kemény Brexit, amely esetében Nagy-Britannia EU-val folytatott külkereskedelme az 50. cikk aktiválása után a WTO keretében működne,

ez pedig nagy valószínűséggel úgy Nagy-Britanniában, mint az EU-ban a GDP-re negatívan ható külkereskedelmi káoszhoz vezetne. Véleményem szerint ez kevéssé valószínű forgatókönyv, mivel a legtöbb brit politikus kifejezetten nem akar kemény Brexitet – hangsúlyozza Novák.

Szóba kerülhet egy puha Brexit megállapodás is, mint amilyen például az EU és Norvégia között van érvényben. Ez azonban a legkevésbé valószínű forgatókönyv az AKCENTA CZ elemzője szerint, mivel ebben az esetben Nagy-Britannia számára de facto jobb lenne az EU-ban maradni.

Végül opció lehet még egy előrehozott választás, bár tekintettel arra, hogy May megnyerte a bizalmi szavazást, ezt a forgatókönyvet kevéssé tartja valószínűnek a szakértő.

Fotó: Shutterstock

Mi vár a forintra?

  • Ha megszületik a Brexit megállapodás, úgy a forint 375-ös árfolyamszintre gyengülhet az angol fonttal szemben.
  • Egy új népszavazás, amelynek eredményeképpen Nagy-Britannia az EU-ban marad, a forint 400-as szintre, vagy akár még e fölé gyengülhet a brit pénzzel szemben.
  • Kemény Brexit esetén viszont egészen 320 forint/font szintre erősödhet a forint
  • a forintnak euróhoz viszonyított átlagos árfolyamán, 320 forint/euró-s szinten számolva.

    A Brexit Magyarországra gyakorolt hatásai

    Megállapodással bekövetkező Brexit esetében a Nagy-Britannia és Magyarország közötti gazdasági-kereskedelmi kapcsolatokra gyakorolt ​​hatások nem feltétlenül lesznek annyira alapvetőek. Rosszabb lenne a helyzet egy kemény Brexit esetén.

    Magyarország gazdasága nagyon nyitott, a megtermelésében nagy a külkereskedelem részesedése. Nagy-Britannia nagyon fontos üzleti partnere Magyarországnak, helyzete a bruttó és a hozzáadott érték szerinti export szempontjából is jelentős, a magyar GDP-nek valamivel több, mint 2 százalékát teszi ki.

    Fotó: AFP

    Ágazati szempontból a kemény Brexit elsősorban

  • a magyar autóexportra,
  • továbbá a számítógépek exportőreire,
  • a mezőgazdasági szektorra,
  • az élelmiszerek gyártóira
  • és a nagykereskedelemre jelent veszélyt.
  • Szintén nem elhanyagolható az Egyesült Királyságban dolgozó magyar állampolgárok részéről hazautalt pénzösszeg, amely évente a magyar GDP mintegy 0,5 százalékát teszi ki.

    A szakember szerint emellett a Brexit uniós alapokra gyakorolt hatása is jelentős lesz. Az EU-n belül a legtöbb magyar régiót a kevésbé fejlett európai régiók közé sorolják, ahol a régiók GDP-je az EU átlag 75 százalék alatt van. Nagy-Britannia távozása az EU-ból – miközben Nagy-Britannia nettó befizető és Magyarország az EU-s alapok nettó kedvezményezettje – így jelentős hatással lesz az EU-ból a jövőben Magyarországra érkező pénzösszegekre.

    forint Brexit GDP Magyarország AKCENTA CZ Nagy-Britannia elemzés
    Kapcsolódó cikkek