Magyar gazdaság

Ismét a katalánok miatt áll a bál

Egyre valószínűbb, hogy a szocialista kormány 2019-es költségvetési tervét leszavazza a spanyol parlament. A Világgazdaságnak nyilatkozó szakértő szerint a piacokat már nem éri váratlanul a katalán viszály.

A piacokon tegnap még nem uralkodott pánikhangulat a spanyol parlament szerdai költségvetési szavazása miatt, noha az egyre növekvő feszültségek közepette valószínű, hogy a képviselők elutasítják a kisebbségben kormányzó szocialisták 2019-re vonatkozó tervezetét, és ez előrehozott választásba torkollhat. Tegnap napközben a spanyol tízéves állampapírok hozama a pénteki 1,24 százalékos záróérték körül mozgott, az IBEX 35 tőzsdeindex pedig 0,84 százalékkal emelkedett. Ez a tendencia nem meglepetés, a befektetők sokszor szembesültek már azzal a problémával Spanyolországban, hogy a katalán függetlenségi törekvések belpolitikai fennakadásokat okoznak – mondta a Világgazdaságnak Szabó Barnabás, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója.

Vasárnap több tízezren követelték, hogy előrehozott választást írjanak ki
Fotó: Celestino Arce/NurPhoto/AFP

A szakértő szerint a katalán kérdésben előrelépés történt azt követően, hogy az előző kormány évekig rettentő rosszul kezelte a helyzetet. Pedro Sánchez miniszterelnöksége idején legalább párbeszéd kezdődött a felek között a korábbi vádaskodás helyett. A kisebbségben kormányzó szocialistáknak az idei büdzsé parlamenti jóváhagyásához szükségük lenne 17 függetlenségpárti katalán képviselő támogatására is. A siker érdekében a 2019-es költségvetési tervezetben 16,8 százalékra emelték a regionális költekezés részarányát az előző évi 13,1 százalékról. Ezzel azonban nem elégedtek meg a katalánok, és függetlenségi referendum kiírását követelték, az egyeztetések pedig megszakadtak a felek között.

Évekig párbeszédet akartak, mi eleget tettünk a kérésüknek. Ha ez nem elég, le kell állnunk a tárgyalásokkal

– idézi Carmen Calvo miniszterelnök-helyettest a Reuters.

Sánchezék ráadásul amellett, hogy nem tudtak megegyezni a katalánokkal, a párbeszéddel sok spanyolt is magukra haragítottak. Vasárnap több tízezer tüntető vonult Madrid utcáira, és az ellenzéki Néppárt (PP) élén álló Pablo Casado előrehozott választás kiírását követelte.

Sajtóinformációk szerint a kéréstől Sánchez nem feltétlenül zárkózik el, a spanyol EFE hírügynökség kormányzati forrásokból úgy tudja, a miniszterelnök azt fontolgatja, hogy április 14-én az urnákhoz szólítsa-e a spanyolokat. A legfrissebb közvélemény-kutatásokból az derül ki, hogy a Néppárt, a Polgárság Pártja (Ciudadanos) és a szélsőjobboldali Vox együttesen megszerezhetné a parlamenti többséget. Szabó Barnabás szerint azonban a Néppárt számára az lenne az ideális, ha a nacionalista politikai erőt kihagyhatnák a koalícióból, mert a PP és a Pogárság Pártjának tervei könnyebben összeegyeztethetők.

Mivel a PP-nek nem a programját utasították vissza a választáson, hanem bizalmi szavazással váltották le, a párt valószínűleg a korábbi, a kormányzása alatt is gyakorolt gazdaságpolitikához ragaszkodik egy esetleges kampány során

– mondta a kutató.

A Néppárt a felső középosztályra építi gazdaságpolitikáját, a cégeknek adókedvezményeket biztosított. A szocialisták ezzel szemben az idei büdzsé keretében vállalati adókat emelnének, és a szegényebb rétegek szimpátiáját szeretnék elnyerni. Ez utóbbi volt a céljuk az év elején hatályba lépett 22 százalékos minimálbér-emeléssel is.

Kezdődik a katalán függetlenségi vezetők elleni per

A spanyol legfelsőbb bíróságon kedden veszi kezdetét a katalán függetlenségi politikusok és civil szervezeti vezetők elleni per a 2017. október 1-jén alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakba torkollott függetlenségi népszavazás megrendezése, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

Spanyolország Katalónia költségvetés
Kapcsolódó cikkek