Régi vitatéma a kávéfogyasztók körében, hogy melyik főzet tart ébren jobban, a filteres kávé vagy az eszpresszó. Még most is makacsul tartja magát az erős eszpresszó kifejezés, amelyet elsősorban a magas koffeintartalomra értenek, holott a legszakszerűbben elkészített eszpresszóban sincs annyi koffein, mint egy otthoni kotyogóssal készült kávéban vagy éppen az Amerikában imádott filteresben. Nem járnak messze a valóságtól, akik szerint az eszpresszó ereje a koffeintartalmára utal. Ugyanis az eljárással, főleg a nagyon finomra őrölt kávé esetében, szinte az összes benne lévő koffeint ki lehet nyerni a kávéból, de ahhoz nagyon kitartóan kell nyomni a gombot, hogy lefőjön egy deci kávé.
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósággal együttműködő Tudatos Vásárló honlapon található egy koffeintáblázat, amely 100 grammra vetítve mutatja ki egyes termékek koffeintartalmát. (Egy tábla étcsokiban például több koffein van, mint egy csésze kávéban.)
Ennek alapján 100 gramm eszpresszókávéban 50–175 milligramm koffein található. Egy csésze eszpresszóhoz 7–11 gramm őrölt pörkölt kávéra van szükség. A baristák könyveiben 30 millilitert ajánlanak egy adaghoz, vagyis egy csészében 15–52,5 milligramm koffein oldódik fel – feltéve, hogy egy deciliter kávéból készül egy 30 milliliteres adag. Így átlagosan 41,3 milligramm koffeint kapunk adagonként. Ám senki nincs, aki egy deci eszpresszót főzne le egy adaghoz, a kiskereskedelmi forgalomban kapható gépeket is inkább 30 milliliterre kalibrálják.
Jól ismert tény, hogy a kávé főzésekor először az aroma oldódik ki, s csak utána a koffein. Vagyis minél hosszabb ideig ázik a kávé a vízben, annál biztosabban engedi ki a koffeintartalmát. Az eszpresszó esetében nagyon rövid ideig ázik (25–30 másodperc az elkészítési ideje áztatással és préseléssel együtt) a kávé a forró vízben, vagyis az erejét elsősorban az aromája jelenti, a koffeintartalom sokkal inkább közelít a 15 milligramm határhoz, mint az 52,5-hez. Az amerikaiak és a németek vagy a franciák által kedvelt filteres kávéban a portál adatai szerint 40–80 milligramm koffein van. Ebből adagonként 60 millilitert szoktak felszolgálni, tehát egy csésze filteres kávéban 24–48 milligramm koffein található, vagyis egy adag koffeintartalma átlagosan (tessék utánaszámolni) 48 milligramm. A filteres kávéra egyébként jellemző az egyszerre lefőzött nagyobb mennyiség, a főzés percekig tart, vagyis ebben a termékben az átlagos koffeintartalom inkább a 80 milligrammhoz közelít. Napi három-négy csésze kávé problémamentesen fogyasztható, az amerikai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hatóság szerint napi 400 milligram koffein bevitele még összeegyeztethető egy egészséges (nem várandós) felnőtt kiegyensúlyozott táplálkozásával. Vagyis két eszpresszó mellé még bőven elfér egy fél tábla csoki is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.