Magyar gazdaság

Még nem tudni, miben egyezett meg a világ két legnagyobb gazdasága

Az amerikai pénzügyminiszter szerint eredményes találkozókat tartottak a kínai miniszterelnök-helyettessel Pekingben.

Eredményesnek minősítette az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások harmadik, pénteken zárult fordulóját Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter.

A Twitteren közzétett üzenetében a tanácskozás után készített „családi fotó” kíséretében azt írta, hogy „eredményes találkozókat” tartottak Liu He kínai miniszterelnök-helyettessel Pekingben.

Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter és Liu He kínai miniszterelnök-helyettes
Fotó: MTI/AP/Mark Schiefelbein

Mnuchin és Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi főképviselő csütörtökön és pénteken egyeztetett a kínai miniszterelnök-helyettessel. Hszi Csin-ping kínai elnök is fogadja az amerikai küldöttség két vezetőjét pénteken, mielőtt visszautaznának Washingtonba.

A világ két legnagyobb gazdasága a hét első három napján szakértői szinten egyeztetett, előkészítve a magas szintű tárgyalásokat. Ezúttal a szellemi tulajdonjogok védelmének kérdései álltak a figyelem középpontjában.

A tárgyalásokról semmilyen konkrétum nem szivárgott ki, egyelőre nem tudni, hogy sikerült-e előrelépést elérni.

Donald Trump amerikai elnök március 1-jében szabta meg azt a határidőt, amíg megállapodásra kell jutni a vitás kereskedelemi kérdésekről, különben 10 százalékról 25 százalékra emelik a pótvámokat, amelyeket évente 200 milliárd dollár értékű kínai importcikkre vetnek ki.

Trump elnök a napokban jelezte, hogy nem feltétlenül ragaszkodik a március 1-jei határidőhöz. Döntés még nem született a kérdésben, de a Bloomberg hírügynökség úgy tudja, hogy további 60 nappal tolnák ki a kereskedelmi „tűzszünet” eredetileg 90 napban meghatározott időtartamát.

importvámok Egyesült Államok Steven Mnuchin kereskedelmi háború Kína
Kapcsolódó cikkek