Magyar gazdaság

Nem lehet tovább trükközni a visszatekert kilométerórával

A január 1-jétől ingyenesen elérhető Jármű Szolgáltatási Platformon minden fontos adat lekérhető az autóról.

Nem lehet tovább trükközni a használtautó-piacon a visszatekert kilométerórával, és nem lehet eltitkolni az autó töréseit és baleseteit sem, amelyek idén keletkeztek. A január 1-jétől ingyenesen elérhető Jármű Szolgáltatási Platformon (JSZP) ugyanis minden fontos adat lekérhető az autóról. Elég beírni a kiszemelt jármű rendszámát, és a rendszer elektronikus kapcsolatokon keresztül összegyűjti az összes fellelhető adatot hét, különálló közhiteles adatbázisból.

Fotó: AFP

A járműelőéleti nyilvántartás a műszaki vizsgálaton megállapított adatokat tartalmazza, a járműnyilvántartás az érvényes forgalmi engedélyen szereplő adatokról (rögzített kilométeróra-állás, forgalomba helyezési és forgalomból kivonással kapcsolatos adatok, a korábbi tulajdonosok száma) tájékoztat.

Szintén elérhetők az előzetes eredetiségvizsgálati adatok, a kötvénynyilvántartásból pedig megtudható, hogy van-e érvényes biztosítása a kocsinak. Lekérdezhető a kártörténeti és a körözési nyilvántartás is. Az elérhető adatokat egyszerre vagy akár csoportonként is le lehet kérdezni a rendszerből. A tervezők nagy hangsúlyt fektettek a futásteljesítmény minél szemléletesebb megjelenítésére, mivel ez a használtautó-kereskedelem egyik gyenge pontja.

„A rendszer elkészítését megvalósíthatósági tanulmány előzte meg, amelynek alapja a használtautó-piac szereplőitől érkező, nagyszámú panasz volt. A kapott visszajelzések alapján pontosítások vannak folyamatban az adatok értelmezésében. A fejlesztések folyamatosan zajlanak, és tesztelést követően kerülnek be az éles rendszerbe” – mondta a Világgazdaságnak Both András, a platform fejlesztését koordináló IdomSoft Zrt. termékfejlesztési vezérigazgató-helyettese.

Ez a szolgáltatás korábban díjköteles volt, és kevesen használták, éves szinten nagyjából tízezer kérelem érkezett csak be. Január 1-jétől azonban ingyenesen elérhető a szolgáltatás, népszerűsége folyamatosan nő, naponta legalább annyi felhasználó kér le adatokat, mint korábban egy teljes év alatt.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

Belügyminisztérium járműnyilvántartás Idomsoft adatbázis használtautó Jármű Szolgáltatási Platform használtautó piac
Kapcsolódó cikkek