Összesen 243,34 ezer hektoliter palackos és 504,65 ezer hektoliter lédig bort exportált Magyarország a tavalyi év első tíz hónapjában, ami 15,8 és 81,3 százalékos növekedés az előző évi mennyiséghez képest. Az import palackos borból 40,31 hektoliter volt, folyó borból pedig a 2 ezer hektolitert sem érte el – közölte a KSH adataira hivatkozva az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI). Különösen az utóbbinál feltűnő a csökkenés, hiszen 2017-ben október végéig még 101,87 ezer hektoliter volt a behozott mennyiség. A palackos borok exportjának értéke 14,4, a lédigé pedig 74,9 százalékkal emelkedett, ami az átlagárak csökkenését jelzi mindkét kategóriában.
Így Magyarország – gyöngyözőbor és pezsgő nélkül számított – bor-külkereskedelmi egyenlege mind mennyiségben, mind értékben pozitív volt tavaly január és október között. Az export árbevétele egyharmaddal 21,97 milliárd forintra emelkedett, az import pedig 2,52 milliárd forint volt, ami az előző évi háromnegyede.
Az AKI közölte néhány borvidék oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott (OEM) borainak bel- és külpiaci statisztikáit. Nem meglepő módon a legmagasabb belföldi értékesítési árat, hektoliterenként 77,7 ezer forintot a Tokaji borvidéken érték el tavaly decemberben, ezt 62,5 ezer forintos hektoliterenkénti átlagárral a Villányi borvidék borai követik, az egri borokat pedig 42,2 ezer forintos hektoliterenkénti átlagáron értékesítették itthon. Érdekes, hogy az export átlagára Tokajból hektónként több mint 16 ezer forinttal volt alacsonyabb, mint a belföldi értékesítésben, míg az Egri borvidékről a belpiacinál magasabb, 43,4 ezer forintos hektónkénti átlagáron került exportra a bor – más borvidékekről nem közölt statisztikát az AKI.
Az OEM-boroknál kevésbé szigorú szabályozás alá eső, oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott boroknál (OFJ, tájbor) a fehérborok feldolgozói értékesítési ára a hektoliterenkénti 19 ezer forintot közelítette 2018 decemberében. A vörös- és rozéborok hektoliterenkénti ára ebben a kategóriában 27,5 ezer forint volt. Vagyis a tájborok feldolgozói átlagára 190–275 forint volt decemberben, ami rendkívül alacsony, de a tokaji OEM-borok 777 forintos, vagy a palackos exportbor 528 forintos literenkénti átlagára is ennek nevezhető. Többek szerint a sokszor értelmezhetetlenül alacsony exportárak oka az, hogy a nagy tételben olcsó borokat külföldre szállító üzemek lenyomják az árakat, miközben nem működik jól a magyar bor külpiaci promóciója sem.
Az 1500 forint körüli áron forgalomba kerülő borok kelendők, számottevő pincészetnek már van ilyen „belépő áron” bora, de az 5–10 ezer forintos extraprémium kategóriában inkább visszafejlődés tapasztalható, ez csökkenti az átlagárat – mondta a Világgazdaságnak Laposa Bence badacsonyi borász. Hozzátette: az éttermi boroknál is látszik ez az átrendeződés: a magasabb árkategóriás vörösborok visszaszorulnak, a rozék viszonylag magas szinten stagnálnak, a fehérek pedig teret nyernek.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.