Magyar gazdaság

Pekingben több a milliárdos, mint New Yorkban

Kínában már harmadik éve több a dollármilliárdos, mint az Egyesült Államokban, ugyanakkor továbbra is amerikaiak állnak a leggazdagabbak listájának az élén.

A Forbes magazinhoz hasonló profilú sanghaji Hurun Report című kínai havilap számításai szerint az ázsiai országban a dollármilliárdosok száma idén január végén 658 volt, míg az Egyesült Államokban 584. A kínai milliárdosok száma három éve haladta meg először amerikai társaikét.

A legtöbb dollármilliárdos Pekingben él, számuk 103 volt, New Yorkban 92, Hongkongban 69.

  • A leggazdagabbak listájának élén továbbra is az Amazon alapítója, Jeff Bezos áll, 147 milliárd dolláros vagyonnal.
  • A második leggazdagabb Bill Gates vagyona 96 milliárd dollár,
  • a harmadik helyen az ugyancsak amerikai Warren Buffett áll, 88 milliárd dollárral.
  • Kína leggazdagabb embere az Alibaba nevű online kereskedelemmel foglalkozó kínai óriáscég alapítója. Jack Ma vagyonát 39 milliárd dollárra teszik a lista összeállítói.

    Jack Ma Alibaba-elnök a leggazdagabb kínai
    Fotó: AFP

    A világ tíz leggazdagabb embere közül csak egy ázsiai, 54 milliárd dolláros vagyonával az indiai Mukesh Ambani, aki az olaj- és gáziparban tevékenykedő Reliance Industries elnök-vezérigazgatója, legnagyobb részvényese.

    A Hurun Report szerint a világon 2470 milliárdos élt január 31-én, ami 224-gyel kevesebb a tavalyinál. Összvagyonuk egy év alatt 950 milliárd dollárral 9600 milliárd dollárra csökkent a részvénypiacokon elszenvedett veszteségek, valamint az erős dollár miatt.

    gazdagok Egyesült Államok milliárdosok Kína Forbes
    Kapcsolódó cikkek