Magyar gazdaság

Az irodapiac és a vasút húzta év elején az építőipart

Az építőipar termelése a nyers adatok szerint 29,1 százalékkal, a kiigazított indexek alapján 9,8 százalékkal nőtt januárban az előző havihoz képest.

Idén januárjában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 29,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 9,8 százalékkal emelkedett az előző havihoz mérten.

Januárban mindkét építményfőcsoport termelésének volumene bővült az előző év azonos hónapjához képest:

  • az épületeké 28,2,
  • az egyéb építményeké 32,2 százalékkal.
  • Az épületeknél ipari és irodaépületek építése, az egyéb építményeknél pedig továbbra is út- és vasútépítések eredményezték a növekedést.

    Fotó: Vémi Zoltán

    Az építőipar ágazatai közül a termelés volumene az épületek építésében 24,5, az egyéb építmények építésében 104,8, a speciális szaképítésben 16,8 százalékkal nőtt.

    A megkötött új szerződések volumene 16,9 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 30,8 százalékkal nagyobb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 24,0 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Az épületek körében ipari, kulturális és sportlétesítményekre kötöttek nagy értékű szerződéseket.

    Az építőipari vállalkozások január végi szerződésállományának volumene 1,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 30,5 százalékkal nagyobb, az egyéb építményeké 7,4 százalékkal kisebb volt, mint 2018. január végén.

    Elemző: kitart az erős lakásépítési kedv

    A lakásépítési kedv továbbra is erős, ezt bizonyítja, hogy januárban 991 lakásépítési engedélyt adtak ki a hatóságok, ami 7 százalékkal haladja meg tavaly januári szintet, 2017 első hónapjához képest – azaz kétéves távlatban – pedig 31 százalékos emelkedésnek felel meg, 2015 óta pedig a legmagasabb januári adat – mondta el az ingatlan.com elemzését ismertetve Balogh László ingatlanszakértő.

    Januárban 5 százalékkal nőtt az egylakásos épületekre, gyakorlatilag a családi házakra kiadott engedélyek száma, a társasházakra kiadott engedélyeké pedig 12 százalékkal 328-ra emelkedett.

    Balogh László hozzátette: nem minden engedélyből lesz végül valóban lakás, de a januári növekedés egyértelműen a lakásépítési kedv fokozódását mutatja. Szintén erre utal, hogy januárban az épületépítésekre kötött szerződésállomány január végén 30,5 százalékkal volt magasabb, igaz, ebben a lakások mellett ipari, kulturális és sportlétesítmények építésére vonatkozó megbízások is szerepelnek.

    Az ingatlan.com adatai alapján az idei év rendhagyó lesz több szempontból is: idén januárban és februárban országosan 4 százalékkal több újépítésű ingatlant hirdettek meg eladásra az előző év első két hónapjához képest. A fővároson kívül volt kiugró a növekedés: a községekben 77 százalékkal több új lakást és házat hirdettek meg az ingatlan.com-on, a megyeszékhelyeken és megyei jogú városokban pedig 38 százalékkal nőtt a meghirdetett új lakóingatlanok száma.

    KSH vasút építőipar útépítés irodák
    Kapcsolódó cikkek