Magyar gazdaság

Lakás-visszavásárlás: dönteniük kell a bajba jutott hiteleseknek

A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. (NET Zrt.) 2019. március 21-ig 28 447 ügyfelének küldte meg azt a tájékoztató levelet, amely személyre szólóan tartalmazza az adott ingatlanra vonatkozó kedvezményes visszavásárlás feltételeit. A bérlőknek a kézhezvételtől számított 60 napon belül kell nyilatkozniuk arról, hogy melyik konstrukciót választják.

A NET Zrt. 2019. március 31-ig befejezi a nyilatkozatra felhívó levelek kiküldését mintegy 32 500 ügyfelének, akik jogosultak az Országgyűlés döntése értelmében rendkívül kedvezményes feltételek mellett visszavásárolni ingatlanukat. 2019. március 21-ig a NET Zrt. 28 447 nyilatkozatra felhívó levelet postázott. A bérlőknek a megfelelő nyomtatvány aláírásával és visszaküldésével a tájékoztató átvételét követő 60 napon belül kell nyilatkozniuk.

A NET Zrt. bérlői dönthetnek úgy, hogy rendkívül kedvező feltételek mellett, vételár-kedvezménnyel, egyösszegben, vagy hosszú távú részletfizetés mellett megvásárolják az ingatlant.

A vételár megegyezik a NET Zrt. által az ingatlanért fizetett korábbi vételárral, csökkentve a bérlő által 2018. december 31-ig megfizetett lakbér összegével. Egyösszegű vásárlás esetén a vételár – jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzése mellett – további kedvezménnyel csökkenthető: Budapesten, a főváros agglomerációjában vagy megyei jogú városban a kedvezmény mértéke tizenöt százalék, más vidéki városban huszonöt százalék, egyéb településen harmincöt százalék. Az egyösszegű kedvezményes ajánlattal a bérlők közeli hozzátartozói is élhetnek.

Fotó: AFP

Részletvétel választása esetén a jelenlegi bérleti díjnak megfelelő összeg törlesztésére van lehetőség, ez átlagosan havi 11 160 forint, a részletek megfizetésének határideje nem haladhatja meg a 360 hónapot. A tulajdonszerzés kapcsán felmerülő anyagi és eljárási kötelezettségeket az állam viseli.

A NET Zrt. bérlői nyilatkozhatnak úgy is, hogy nem vásárolják vissza az ingatlant és továbbra is bérlők maradnak, változatlan bérleti díj megfizetése mellett.

Azok azonban, akik semmilyen nyilatkozatot nem küldenek vissza a megadott határidőig, a visszavásárlás lehetőségét elveszítik, és a jelenleg fizetett bérleti díjuk megemelkedik.

A NET Zrt. a kiküldött levél mellett automata hanghívásokkal is felhívja ügyfelei figyelmét a kormány által biztosított egyszeri, kedvező lehetőségre. A kérdések megválaszolására megerősített telefonos ügyfélszolgálat áll rendelkezésre, amely a 06-1-795-5100 számon hívható, valamint az [email protected] e-mailcímen is elérhető.

A NET Zrt. márciustól minden megyeszékhelyen ügyfélszolgálatot működtet, ahol a kiértesített ügyfeleknek tanácsadásban, a szükséges nyilatkozatok kitöltésében és leadásában segítséget nyújtanak. Az ügyfélszolgálatok elérhetősége megtekinthető a NET Zrt. honlapján.

bérlők nemzeti eszközkezelő kedvezményes lakásvisszavásárlás
Kapcsolódó cikkek