Magyar gazdaság

Vitályos: Magyarország az unió elitjébe vágyik

A kormány célja, hogy 2030-ra Magyarország az Európai Unió öt legversenyképesebb országa között legyen, ehhez hozzájárul az Emberi erőforrás-fejlesztési operatív program (Efop) is, amely az egyik legnagyobb területet képviseli az uniós fejlesztések között – mondta a Magyar Nemzetnek az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára.

A lap keddi számában megjelent interjúban Vitályos Eszter elmondta, a humán fejlesztések területe a jelenleginél nagyobb hangsúlyt kaphat a teljes pénzügyi kereten belül.

A mostani ciklusban közel 981 milliárd forint áll az Efopban a rendelkezésünkre. Ha pedig optimistán számolunk, akkor az 1000-1100 milliárdot is elérhetjük

– fogalmazott. Hozzátette, hogy a csaknem ezermilliárdból 663 milliárd forintot meghaladó összeget juttattak el a pályázatok nyerteseinek.

Vitályos Eszter
Fotó: Móricz-Sabján Simon

Példaként említette, hogy az iskolai lemorzsolódást szolgáló fejlesztésekre és a köznevelésre, valamint a mindenki számára elérhető felsőoktatás megteremtésére 350 milliárd forintot meghaladó összeget fordítottak.

A pénzből jut a nyelvvizsgához kötött felsőoktatási felvételi sikeres teljesítésének támogatására is, csakúgy, mint a digitális tananyagok és eszközhasználat fejlesztésére.

A 2014-2020-as ciklusban a program teljes keretéből jelentős összeget, több mint 148 milliárd forintot fordítottak az egészségügyre – folytatta. A szociális területre több mint 350 milliárd forint jutott.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek