Magyar gazdaság

Palkovics László: A kohéziós politikát nem kellene megbolygatni

Magyarország nem látja indokoltnak, ezért tiltakozik is ellene, hogy csökkenjenek a kohéziós források a 2021–27-es költségvetési ciklusban – mondta Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője a Figyelőnek adott interjújában.

A tárcavezető szerint ezeknek a pénzeknek a folyósítása azért nem függhet különböző országjelentésektől, mert a felzárkózási politikáról kötött megállapodás a régi és az új tagállamok között egyszerűen nem erről szól.

Mi azt szeretnénk, ha a kohéziós források nem csökkennének, pláne nem azzal az indokkal, hogy Brüsszel ezeket más feltételek mentén kívánja allokálni, mint eredetileg

– fogalamzott a Figyelőnek Palkovics László, hozzátéve, hogy „a kohézió az újonnan csatlakozó országok felzárkózását jelenti, ez a folyamat pedig korántsem ért a végére”.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

A kohéziós politika az unió egyik legsikeresebb törekvése, amit nem kellene megbolygatni.

A miniszter beszélt a zalaegerszegi járműipari beruházások, valamint a Budapest–Belgrád-vasútvonal fejlesztéseinek a részleteiről, az MTA-kutatóintézetek, valamint a CEU jövőjéről, és arról is, hogy három év múlva már csak elektromos buszokat lehetne forgalomba helyezni a városi tömegközlekedésben.

kohéziós források Palkovics László EU Európai Unió interjú
Kapcsolódó cikkek