Magyar gazdaság

Pluszforráshoz jutott a terrorelhárítás

A kormány ötmilliárd forinttal emelte a Terrorelhárítási Központ idei költségvetését, amely így csaknem 35 milliárdból gazdálkodhat, folytatódhat az elhasználódott felszerelések cseréje.

A kormány a héten ötmilliárd forinttal emelte a Terror-

elhárítási Központ (TEK) költségvetését, az idén ez már a harmadik kormányhatározat, amely a szervezet pluszpénzzel való ellátásáról rendelkezik. A mostani határozatból kiderül, hogy az összeget a TEK „képességek bővítésére, a magasabb szintű feladat-végrehajtáshoz új típusú eszközök beszerzésére és a rendszerbe állításukhoz”, valamint az elhasználódott eszközök cseréjére használhatja fel – olvasható.

Jasenszky Nándor, a TEK kommunikációs vezetője a Világgazdaságnak elmondta, hogy a mostani beszerzésekkel az elhasználódott felszerelések cseréjét folytatják. A szervezet hamarosan tízéves lesz – miután 2010 szeptemberében alapították –, így az állomány által használt felszerelések egy részének lejár a garanciája, ezért kerül sor például speciális védőfelszerelések, lövedékálló mellények cseréjére. A kommunikációs vezető kiemelte, hogy tervezik az éjjellátó képességek fejlesztését, de szükség lesz fegyverek cseréjére is, mert idővel azok is elhasználódnak.

Új páncélozott bevetési járműveket is terveznek vásárolni, a cél az, hogy regionális rendszerben a vidéki városokban is mindig rendelkezésre álljanak azok a létrás beavatkozó járművek, amelyeket a TEK a fővárosban már rendszeresen használ. Ezekkel a járművekkel a bevetési egységet akár egy első emeleti helyiségbe is be lehet juttatni. Ilyen járműveket a vidéki városokban csak akkor tudtak használni, ha előre tervezett akcióról volt szó, az azonnali beavatkozást igénylő helyzetekben nem volt idő a gépjármű helyszínre juttatására. Ráadásul nem is a legolcsóbb megoldás, ha ezek a járművek száz kilométereket utaznak a bevetés helyszínére – ezért vásárolnak vidékre is ilyeneket.

A szóvivő külön kitért arra, hogy a TEK, amikor lehet, nyilvános közbeszerzés keretében jut hozzá a működéséhez szükséges termékekhez, szolgáltatásokhoz, ám a mostani fejlesztések, köztük a haditechnikai beszerzések idehaza is mentesülnek a nyílt közbeszerzési eljárások alól. A beszerzéseknél fontos szempont, hogy ha lehet, a gyártókat Európában találják meg, mert így olcsóbban lehet intézni a garanciális javításokat vagy épp az élettartam-hosszabbításokat – tette hozzá a kommunikációs vezető.

Bérekre az idén 16,2 milliárd forintot költhet a szervezet, ami 5,1 százalékos növekedés az előző évhez képest, dologi kiadásokra 3,9 milliárdot, beruházásokra pedig 9,7 milliárdot fordíthat a Magyar Államkincstár (MÁK) első negyedéves adatai szerint. Ezen összegeket egészíti ki a mostani ötmilliárd forint támogatás, így a TEK idei költségvetése 34,8 milliárd forintra emelkedett. A MÁK adatai szerint tavaly mindenestől 28,6 milliárd forintot költött a szervezet, így elvileg 21 százalékkal nagyobb lehet az idei büdzséje, ám az elmúlt években rendre nem használta ki a rendelkezésére álló összeget. A beszerzések csúszása miatt 2017-ben a 21,9 milliárd forintos beruházási keretből az év végéig csak 6,2 milliárd forintot, tavaly pedig a 16,7 milliárdos keretből 9,5 milliárdot költöttek.

Ezek is érdekelhetik