Magyar gazdaság

A honvédelem és az egészségügy a nyertes

Tovább drágul az állam működése, emelkednek a jóléti kiadások, az oktatás és a környezetvédelem azonban nem jár jobban a 2020-as költségvetéssel.

A családok támogatásának költségvetése – így nevezi a 2020-as büdzsé tervezetét a kormány, ám a jövő évi költségvetésről ennél jóval árnyaltabb képet kapunk, ha a kiadásokat a funkciók szerint csoportosítjuk. A kormány be is mutatja törvénytervezetében a költségvetési kiadások funkcionális mérlegét, amelyből az derül ki, hogy

az állam működésére fordított kiadások 7,2, a jóléti kiadások 6,3 százalékkal emelkednek, ezzel szemben a gazdasági kiadások 5,3 százalékkal csökkennek. Az államadósság-kezelés költségei 8,6 százalékkal nőnek az idei tervekhez képest.

Az állam működésével kapcsolatos kiadások jövőre 3905 milliárd forintra rúgnak, ami az összes kiadás 18,4 százaléka, ez 0,3 százalékponttal magasabb az idei aránynál. A bürokrácia működtetése 3,8 százalékkal drágul, ami reálértéken 1 százalékos növekedés, tekintettel a várható 2,8 százalékos inflációra.

Fotó: MTI

Az állami funkciókon belül a honvédelmi kiadások 28,4 százalékos, az igazságszolgáltatás kiadásainak 14 százalékos emelkedése felelős a növekedésért. Az előbbi a Magyar Honvédség fegyverrendszer-vásárlásaival van összefüggésben, de a honvédelmi kiadások így is csak a 1,1 százalékára rúgnak, ami még mindig messze van a 2 százalékos NATO-elvárástól.

A jóléti kiadások teszik ki a teljes kiadási főösszeg 56,2 százalékát, jövőre erre a célra már 11 938 milliárd forint jut, ami 6,3 százalékos növekedés az idei évhez mérten.

Ezen belül nagy a szórás: az oktatási kiadások mindössze 2,4 százalékkal emelkednek, ami 2,8 százalékos inflációval korrigálva 0,4 százalékpontos reálérték-csökkenés. Az oktatáson belül jelentősen nő a középfokú oktatás finanszírozása, ezzel szemben az egyetemek jövőre kevesebb pénzből gazdálkodhatnak.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

honvédség egészsgésügy állam költségvetés
Kapcsolódó cikkek