Magyar gazdaság

A közigazgatás ajtaján kopogtat a mesterséges intelligencia

Magyarország világszinten is az elsők között tervezi a közigazgatási adatvagyon hasznosítását mesterséges intelligenciákkal.

Magyarországon legkésőbb 2030-ra létrejöhet az adatalapú közigazgatás, így az abban keletkező adattömeg a kormányzati döntések előkészítéséhez is hozzájárulhat – jelentette ki a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, az Infoparlament ülésén.

Tuzson Bence hangsúlyozta, hogy Magyarország világszinten is az elsők között tervezi a közigazgatási adatvagyon hasznosítását mesterséges intelligenciákkal a kormányzati döntés-előkészítésben.

Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock

Véleménye szerint a megbízható, tiszta adatok nem csupán visszajelezhetnek társadalmi és gazdasági változásokat, hanem előre is jelezhetik azokat, ezért az államnak a cégekhez hasonlóan ki kell használnia az ebből származó lehetőségeket.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) infokommunikációért felelős helyettes államtitkára a digitális átalakulás gyorsaságát emelte ki a rendezvényen.

Solymár Károly Balázs hozzátette, hogy a megvalósításig eljutva az intézkedéseket sokszor túlhaladják a változó körülmények, ezért szerinte inkább a beavatkozások általános irányait és értékeit érdemes meghatározni.

közigazgatás digitalizáció mesterséges intelligencia Tuzson Bence
Kapcsolódó cikkek