Magyar gazdaság

Lejtmenetben a német fogyasztók hangulata

Miközben a fogyasztók német konjunktúrába vetett bizalma töretlen, kiadásaikat illetően egyre óvatosabbak – ezt mutatja a nürnbergi GfK gazdaságkutató szerdán közzétett felmérése.

A német polgárok bíznak ugyan a gazdaság stabil fejlődésében,

saját jövedelmük alakulásának kilátásait azonban két éve nem látták ilyen rossznak.

Ez rövid időn belül már a második felmérés, amely ezt az eredményt hozza. A kutatók azt prognosztizálják, hogy júliusban a fogyasztói klímát jelző mutatató a júniusi 10,1 pontról 9,8 pontra csökken.

A jövedelmek alakulását követő mutatót eddig remekül karban tartotta a kiugróan jó Most már azonban egyre többen hangoztatják, hogy vége a foglalkoztatás aranykorának

– mondta Rolf Bürkl, az intézet fogyasztási szakértője.

Fotó: Wolfgang Kumm/dpa/AFP

A munkavállalók közül egyre többen tartanak munkahelyük elvesztésétől, különösen a gépkocsiiparban és az autóipari beszállítóknál.

A GfK ennek ellenére továbbra is azzal számol, hogy a magánfogyasztás az idén 1,5 százalékkal bővül a tavalyi 1,1 százalékkal szemben, amit elősegít a kamatok várható további csökkenése.

Ennek azonban az az ára, hogy még kevésbé lesz vonzó a megtakarítás, és az öngondoskodás az öregség idejére. Ez a vásárlóerő akkor majd hiányozni fog – mondta Bürkl.

Németország fogyasztói hangulat GfK
Kapcsolódó cikkek